dimarts, 15 de novembre del 2022

El Grup de Dones de Viladecans: la primera associació feminista de Viladecans

Paradeta del Grup de Dones de Viladecans
per la diada de Sant Jordi del 1980.

El passat dissabte 12 de novembre va tenir lloc la XV Trobada d’Estudis i Estudiosos d’Eramprunyà a la sala petita de l’Àtrium. En aquesta trobada vam presentar una comunicació sobre els primers moviments feministes a Viladecans durant la transició en representació del Grup Tres Torres. Quan vaig estar fent les entrevistes em vaig quedar gratament sorpresa d’una de les primeres associacions feministes que hi va haver a la nostra ciutat: el Grup de Dones, que van ser les responsables que es creés un Centre de Planificació Familiar a Viladecans. Dic “una de les primeres associacions feministes”, perquè el 1976 hi va haver una anomenada “Asociación de Amas de Casa de la Torre Roja”, de la qual no tenim massa informació, però sabem que feien accions a favor del divorci i de l’avortament.

El Grup de Dones de Viladecans es va formar el 1979 arran d’una proposta de la Maria Comellas, que llavors era membre del Grup de Dones de Sant Feliu de Llobregat. La Maria em va explicar que van assistir a les Primeres Jornades Catalanes de la Dona a Barcelona l’any 1976, organitzades pel Departament de la Dona de l’Associació d’Amics de l’ONU. L’assistència a aquestes jornades va ser tan massiva que el PSUC va decidir impulsar grups de dones a diversos municipis, entre ells Viladecans.

Així doncs, la Maria va reunir a algunes dones el PSUC de Viladecans i els va proposar la formació d’un grup de dones amb l’objectiu principal de crear un Centre de Planificació Familiar. El Grup de Dones de Viladecans es va començar a reunir a casa de la família Comellas Doñate i es va constituir com a entitat a finals del 1979, essent-ne la Júlia Guàrdia la primera presidenta. 

Tot i haver estat impulsat pel PSUC, el Grup de Dones no estava vinculat a cap partit polític, sinó que, tal com es van presentar a la ciutadania, “somos un grupo de mujeres que al margen de afiliaciones políticas, se ha constituido como tal para intentar, aquí en Viladecans, que la mujer pase de ser un ciudadano de segunda clase a ser un miembro activo en la sociedad.”

La majoria de les dones que formaven part d’aquest Grup venien d’una tradició associativa activa i bastant comuna. Moltes d’elles havien format part de l’Agrupament Escolta Sant Joan de Viladecans, també de l’associació de veïns Les Tres Torres i d’altres també pertanyien a agrupacions i partits polítics com el PSUC o Bandera Roja. Val a dir que, més endavant, també es van afegir a la comissió del Centre de Planificació Familiar la Secció feminista del PSC.

El Grup de Dones de Viladecans es reunia un cop per setmana i treballaven entorn de tres comissions: 

La comissió per a la creació d’escoles bressol públiques, que no va prosperar, ja que tots els esforços es van centrar en el disseny del Centre de Planificació Familiar. 

La comissió de cultura, que era l’encarregada d’organitzar actes i activitats en el marc de diverses festivitats, com la Festa Major, Sant Jordi, etc. Organitzaven xerrades i conferències sobre l’avortament, les escoles mixtes i el dret al propi cos i feien accions conjuntes amb la Coordinadora comarcal, tals com campanyes sobre la igualtat o jornades i trobades per marcar directrius.

I la comissió del Centre de Planificació Familiar, el seu màxim objectiu, la qual s’encarregava de la gestió ideològica del projecte, del seu disseny i de les campanyes de difusió i d’informació sobre el nou centre de planning. Després de moltes hores de feina i de negociacions, el 4 de març de 1981 va tenir lloc la inauguració del Centre de Planificació Familiar, situat en un pis del bloc 14 del Grup Sant Jordi.

Pocs anys després del seu inici, el Grup de Dones es va dissoldre. El motiu amb el qual coincideixen totes és que quan es va aconseguir l’execució autònoma del Centre de Planificació Familiar es va perdre l’objectiu del grup i, amb aquest, la motivació per continuar. No obstant, el Grup de Dones de Viladecans va sembrar una llavor molt important en la lluita feminista de la nostra ciutat, una llavor que va servir d’exemple a les generacions que les van succeir.

Laia Lligadas