dimarts, 11 de setembre del 2007

Què passa amb l'oferta de Viladecans a l'estiu?

En primer lloc, vull destacar l’opinió cada cop més estesa entre els viladecanens i viladecanenques sobre la reducció constant de la qualitat del festival Al Carrer. Recordo com fa uns anys et trobaves els amics, coneguts i saludats pel carrer i t’anaven recomanant allò que havies de veure, i tu ho anaves anotant al programa assimilant que et perdries alguna cosa interessant perquè no tenies el do de la ubiqüitat. Mentre que ara has d’anar marcant aquells espectacles que et diuen que no val la pena que vagis a veure i les possibilitats es redueixen estrepitosament. Crec que el festival ha de ser una eina que permeti acostar la gent de la ciutat al teatre, però aquesta disminució de qualitat pot frenar o fins i tot impedir aquest acostament.
Per altra banda, el festival també hauria de ser una eina que donés a conèixer la ciutat arreu del país, però això no és així. Tot i que el govern municipal no ha parat de repetir l’orgull per la “majoria d’edat” del festival, aquest és amb prou feines conegut a la comarca. ¿No creieu que seria interessant que s’incrementés la propaganda del festival i se’l donés a conèixer arreu, de manera que la gent de la ciutat se’n beneficiés –a diferència d’altres campanyes publicitàries que només comporten un “autobombo” de l’alcalde i el seu equip?
A banda d’aquesta reducció de la qualitat, el repartiment d’espais i horaris ha estat en molts casos poc afortunat i les darreres franges horàries han tingut poques alternatives en l’oferta d’espectacles. Jo em pregunto... ¿el consistori no avalua quin ha de ser el millor espai de cada espectacle a la graella per tal que se’n tregui el màxim rendiment possible?
A més a més, em provoca força inquietud veure com el festival s’està traslladant al Parc de la Marina, en el que sembla un intent d’argumentar a la ciutadania per què ha calgut fer aquelles obres faraòniques. Em plantejo, i m’amoïna, si el festival s’acabarà dient “el festival de l’avinguda (Marina)”. Espero i desitjo que no sigui així, i que l’equip de govern corregeixi i retorni el festival al centre històric de Viladecans, recuperant el seu encant i essència.
Per últim, ¿no creieu que seria interessant que es valorés la possibilitat de crear una zona d’acampada durant el festival, de manera que els botiguers i restauradors del municipi se’n poguessin beneficiar?
Però aquest festival no és l’únic que m’inquieta en l’activitat cultural estiuenca del meu municipi, en segon lloc vull transmetre un dubte... per què és tant complicat accedir de manera gratuïta al festival Croma? Actualment existeixen certes mesures de gratuïtat, que impliquen anar a recollir les entrades a la Torre Baró –és l’únic punt de recollida habilitat–, però només pots recollir una entrada per persona i per concert cada vegada que hi vas –no pots recollir dues entrades per dos concerts diferents el mateix dia–, omplint una butlleta amb les teves dades. Això demostra que hi ha un cert interès per acostar el Croma a la població, però ¿per què cal seguir tot aquest periple?
Crec que aquest festival hauria de ser gratuït com a mínim per a la gent jove, de manera que es podria crear un carnet jove municipal on, entre altres beneficis per a la joventut de la ciutat, es podria trobar aquest accés directe gratuït al festival Croma. Segur que la seva gratuïtat acostaria el festival a molta més gent. Degut al caire alternatiu del festival, que és on resideix el seu encant, els artistes sovint són desconeguts per a la població, de manera que el preu de l’entrada impedeix que la gent “s’arrisqui” a assistir-hi.
En tercer i darrer lloc, un altre dutbe que vull compartir... ¿per què l’oferta cultural de l’estiu es redueix al mes de juliol? Seria interessant que es tingués en compte que hi ha molts viladecanencs i viladecanenques que no poden marxar de vacances, i que estaria bé que poguessin disposar d’oferta cultural i d’esbarjo durant el mes d’agost, un mes en què Viladecans recorda a un poble fantasma.
Bàrbara Lligadas