diumenge, 15 d’abril del 2018

L’urbanisme, al servei del comerç a la nova plaça de les Palmeres




La plaça de les Palmeres és un indret entranyable per a tots el viladecanencs i viladecanenques, però també es el nus d’accés als eixos comercials del carrer del Doctor Reig, al Barri Antic i al centre de la ciutat. La seva centralitat la fa estratègica per al present i futur del comerç de proximitat i per a la mobilitat d’almenys dos barris.

Són dues tasques municipals, la promoció del comerç i l’urbanisme, que han d’anar coordinades. El comerç és important per a la vitalitat econòmica i social de la ciutat, i ha d’estar sempre en constant evolució per adaptar-se a les noves exigències de consumidors i veïns. L’urbanisme és un dels aspectes que afavoreixen la millora i vitalitat del comerç, socialment integrat en la ciutat, tot i que no es l’únic aspecte que hi incideix.

L’actuació urbanística de la plaça de les Palmeres té la voluntat de millorar i renovar aquest espai, unint de forma física els eixos comercials del carrer del Doctor Reig i del Barri Antic, utilitzant, per aconseguir-ho, els criteris de prioritat de vianants i d’espais de convivència ciutadana amables i integrats. També és important la millora de la mobilitat de vehicles que han d’accedir al Barri Antic i, per això, el projecte de millora de la plaça incorpora canvis en el sentit de marxa del carrer de Sant Isidre i del carrer de Joan Balletbó. El resultat serà una mobilitat més fluïda i deixar per als vianants més espai disponible, amb zones de descans amb ombres i bancs públics. Si el centre d’aquesta plaça s’havia utilitzat històricament com a rotonda viària de distribució, ara volem integrar-lo com espai públic, amb més zona verda i bancs.

La reforma de la plaça de les Palmeres és una part de tot un seguit d’actuacions per millorar el nostres eixos comercials i el Barri Antic. Així, es troba en l’última fase de redacció el projecte per completar la zona de vianants del carrer del Doctor Reig entre el carrer de Salvador Baroné i el carrer de Carles Altés, que ha de completar aquest eix per a vianants i que ha de permetre la millora de l’accés al mercat municipal de la plaça de la Constitució. També durant aquest any 2018 es millorarà la urbanització del carrer de Joan Batlletbó, que comptarà amb noves voreres i asfaltat. La futura obertura del carrer de Pere Masallach, que s’unirà al carrer de Pi i Maragall, millorarà la mobilitat a la zona. 

Aquestes actuacions i les previstes per a un futur immediat, com la renovació de la rambla Modolell i la integració de l’avinguda de la Generalitat, projecte conegut com La Vileta, ens han de permetre gaudir d’un centre de ciutat molt atractiu, que sigui modern però respectuós amb el seu patrimoni, i que sigui comercial i socialment actiu.

Pere Gutiérrez