dilluns, 12 de maig del 2008

Els col·legis dels Gabrielistes i la Sagrada Família


Si en el darrer número de la revista fèiem un homenatge als diferents documents que parlaven de la història de la nostra vila, avui ens toca fer-ho a dues de les institucions que durant quasi vuitanta anys ha estat formant viladecanencs i viladecanenques.
L’any 1922 es fundà la primera escola privada amb caràcter religiós a Viladecans. Dirigit per la comunitat de Germans de Sant Gabriel, que per aquells anys ja comptaven amb set escoles més a Catalunya.
L’origen de la comunitat està situat a França on eren una veritable institució consolidada amb una xarxa de més de dues-centes escoles. La seva situació, però canvià dràsticament l’any 1903. Quan es proclamà la Llei de Combes on quedaven totalment separats dintre de l’Estat Francés l’església i l’estat. Això portà a una persecució religiosa que obligà a diferents congregacions a fugir.
La proximitat de Catalunya va fer que aquest fos un dels llocs on part d’aquests religiosos decidissin refugiar-se per continuar la seva tasca pedagògica.
Per a instal·lar-se a Viladecans utilitzaren com a seu la masia anomenada de les Parellades, on actualment hi ha la plaça d’Europa i el mercat municipal.
L’escola de la Sagrada Familia va iniciar la seva activitat l’any 1930, tot i que el projecte ja s’havia iniciat l’any 1910, per iniciativa de Magdalena Modolell, que cedí un solar per a aquesta finalitat. La construcció de l’escola s’acabà el 1916, però van passar catorze anys fins que l’escola no es posà en marxa, a causa de les dificultats en l’administració de l’herència de Magdalena Modolell, que havia mort el 1915. L’escola fou confiada a la congregació de la Sagrada Família d’Urgell, fundada el segle XIX per Anna Maria Janer, i que va tenir el suport de bisbes com Salvador Casañas, que primer fou bisbe d’Urgell i després de Barcelona.
La creació de la escola no va ser un fet casual, sinó que formava part de tota una estratègia que pretenia, en uns moments de canvis polítics importants, on es tenien encara molt presents els fets de la Setmana Tràgica de 1908, crear escoles amb carácter catòlic davant el perill que les idees progresistes de la escola racionalista guanyesin terreny.
En aquells moments Viladecans tenia uns 3.000 habitants, un 25% dels quals pertanyien a la nova migració que estaba arribant d’Aragó, i la zona del Llevant. Era una població jove entre la qual es comptaven uns 600 nens en edad escolar. La vila fins aquests moments només contava amb una escola municipal amb un número de places molt limitat.
Les dues escoles han pogut anar ajudant en l’educació dels nens i nenes i dels joves de la vila fins avui en dia. Enmig de les moltes vicissituds històriques del nostre país: la segona república, la guerra civil, la dictadura franquista.. Fets que les institucions han sobreviscut i que han permès que avui en dia la seva tasca continuï sent tant important com llavors.
Víctor J. Martínez