divendres, 15 de desembre del 2023

Cases socials: dormir en companyia

 

He mantingut l’irònic títol que Jaume Muns ha posat a la foto: cases socials, perquè el títol i la nuesa del formigó m’ha recordat quan visitàvem uns cosins del meu pare a les cases barates de Casa Antúnez, ja que així anomenàvem el barri que barrejava barraquisme i cases socials de cinquanta metres dels temps de maria castanya i Alfons XIII, els alegres anys vint de la burgesia i els durs anys vint per a l’emigració que abandonava l’Espanya rural amb un farcellet o amb una maleta de cartró.

Això de cases barates avui sembla un oxímoron, una figura retòrica que ajunta paraules impossibles de casar, com a casa i barata, com a intel·ligència militar. La vivenda és el gran negoci de les constructores. Allà on els consells d’administració recullen grans dividends, i els que viuen d’un sou contrauen hipoteques com qui contrau malalties, les que dediquen més de la meitat dels seus salaris els millors anys de les seves vides.

No, aquesta foto no és de cases barates, ni de futures cabines d’hotel a l’estil japonès al nou barri de Llevant. Són nínxols per tenir on caure mort al cementiri de Viladecans de l’any 1982. Eren anys que cadascú vivia a casa seva i Déu a la de tots, però que en el moment de morir preferien dormir en companyia, al koimêtêrion, al dormitori en grec: al cementiri. Morir és dormir... potser somiar, ara està de moda fer-ho en solitud. Desaparèixer de forma ràpida a la cambra de gas, com en una enorme estufa catalítica. Preferim fer-ho gastant energia que deixar el nostre cos a mercè del lent pas que tracta el nostre cos com el que és: matèria orgànica, adob. La tecnologia ha fet els morts portàtils, com les neveres per anar a la platja. Sense domicili fix.

Ens produeix un calfred amb només sentir nínxol, una paraula més afectuosa del que sembla. Ve de l’italià nicchio, niu. També columbari, l’urna funerària, té a veure amb els ocells, amb els coloms, amb un colomar. Els cementiris i les làpides són el gran museu dels cognoms. En un món dominat per l’individualisme, per arreglar-se sols, els cementiris semblen tenir l’obsolescència programada. Prescindir de dormir en companyia, ser monoparentals pels segles dels segles.

Text: José Luís Atienza

Foto: Jaume Muns