Al llarg dels últims anys, s’ha accelerat una de les tasques pendents de la nostra democràcia i del període de la transició, la de la recuperació de la nostra història recent i en concret, la del període de la Guerra Civil Espanyola. Un període oblidat durant molts anys i que últimament ha estat motiu per escriure molts llibres, alguns d’ells fets pels escriptors més rancis del moment (César Vidal, Pío Moa...) que fan d’aquest episodi històric una visió dretana i demagògica del que va succeir.
Enfront del que afirma el PP i el seu entorn de dretes, de que més val oblidar i no remoure el passat, recordar, restablir, rehabilitar, condemnar són alguns dels mots que ha de suggerir aquest procés de recuperació de la memòria.
Hem de conèixer i recuperar els valors democràtics vulnerats pel cop d’estat del 36 que va donar peu a una guerra fratricida i a la posterior repressió d'una dictadura feixista i sanguinària, i que hauríem de mantenir-ho a la memòria col·lectiva perquè no tornin a succeir fets com aquests.
Cada cop s’estan fent més iniciatives, lleis, memorials i mocions arreu, per reconèixer el paper dels que van lluitar, van ser engarjolats o van patir la repressió franquista. És a dir, el reconeixement dels que van defensar la legalitat democràtica republicana i la llibertat.
A Viladecans, també es va fer una moció, que emplaçava l’ Ajuntament a procedir a treure la simbologia franquista (plaques amb el jou i les fletxes i alguns noms de carrer) com s’ha fet a molts llocs de la nostra geografia, a homenatjar els lluitadors antifranquistes i a reconèixer el paper dels brigadistes internacionals. La moció que es va aprovar per unanimitat encara està pendent de complir. És necessari conèixer el paper que van jugar els personatges del moment i que avui donen nom als nostres carrers. I s’ha de treballar perquè aquesta moció no caigui a l’oblit, i que permeti començar un camí a la nostra ciutat de recuperació de la memòria i homenatge i reparació moral a la gent que va lluitar per la llibertat.
Miguel de la Rubia
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada