dijous, 15 de gener del 2015

La participació a les entitats, termòmetre de la democràcia


El desencís polític, la corrupció en els àmbits de poder, la crisi econòmica, el sobiranisme i un llarg etcètera de factors tots ben coneguts posen en qüestió el sistema democràtic tal i com l’hem entès fins avui. La Constitució és desqualificada o és emmordaçada per uns o per altres. Sorgeixen noves plataformes socials i polítiques amb una gran vitalitat, força d’expressió i de reivindicació i, en general, tot allò que s’associa al sistema de partits i sindicats vigent és vist més aviat com un “antic règim” ja sense valor. 
Tot aquest nou moviment, que ha aconseguit motivar per a l’acció política en sentit ampli un munt de gent, i de gent jove, contrasta amb la situació de les entitats culturals, escolars, veïnals, esportives, d’ajuda mútua, etc. que es troben amb moltes dificultats per a la vida quotidiana: per connectar amb gent nova, perquè els seus membres hi participin de forma continuada, per renovar les responsabilitats, per coordinar-se mútuament, per fer front als requisits burocràtics cada cop més farragosos... La sensació és que, a banda d’un funcionament concret de les entitats que ens satisfaci més o menys, ens costa molt a tots plegats participar en la gestió dels nostres espais comuns, des de les Associacions de Pares i Mares –hi ha res més important que l’educació dels nostres fills?– fins a l’organització de la Festa Major. 
La vida associativa és un espai on aprendre a treballar amb objectius comuns des de la diversitat, a escoltar, a consensuar decisions, a desenvolupar la creativitat i les pròpies habilitats, a valorar les persones, a conèixer la realitat des de la seva complexitat, a establir noves relacions de veïnatge. És un espai que permet plantejar-se objectius que individualment no podem aconseguir. És un espai, en definitiva, per fer política en el sentit més noble del terme. La qualitat de la vida associativa és un bon indicador de la qualitat de la vida democràtica.
Per aquest motiu, a la redacció del Viladecans Punt de Trobada  ens ha semblat interessant reflexionar sobre l’ara i aquí de les entitats viladecanenques. Per això us convidem a prendre part en la taula rodona que tindrà lloc el proper dijous 22 de gener, de les 19 a les 21 hores.
Hem convidat:
Francesc Arnau, membre de l’Associació de Veïns de la Torre Roja;
M. Lluïsa Capdevila, membre de la Junta Local de Viladecans de l’Associació Espanyola contra el Càncer,
David González, membre de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Viladecans;
 I Sònia Rodríguez, tècnica de l’Ajuntament de Viladecans, bona coneixedora de les entitats de la ciutat i de la cultura associativa de Viladecans. 
Per preguntar-nos:
Què ens aporta personalment, què ens aporta com a ciutat la vida associativa des de la nostra experiència concreta?
Quina és la cultura associativa de Viladecans? Quins valors i quins dèficits mostren les associacions: en la seva connexió amb els problemes de la gent, en la seva gestió interna, en la seva coordinació amb la resta d’entitats, en la seva relació amb les administracions públiques? 
Quins són els reptes de les entitats?
Us hi esperem.
Mercè Solé