dimecres, 15 de juny del 2022

En femme i Les Canícules

Les Canícules som un col·lectiu feminista de Viladecans que va néixer el gener del 2019 sota el nom d’Assemblea Feminista Vdk. Feia temps que, des d’alguns col·lectius del CSO Els Timbres, es parlava de la necessitat de crear una assemblea feminista dins dels moviments socials de Viladecans. Tot i que hi ha altres associacions feministes a la ciutat, sentíem la necessitat de crear un col·lectiu no vinculat a les institucions i que desplegués la lluita feminista de la mà de l’anticapitalisme i l’antifeixisme. Les Canícules som un col·lectiu no mixt que treballem de forma interseccional per la igualtat de gènere, reeducant-nos en societat.

Després del confinament, la nostra assemblea va patir una sacsejada pel que fa a la implicació i a la motivació. Vam anar fent mans i mànigues per seguir subsistint, fins que a finals de novembre del 2021 vam decidir tancar la paradeta durant un temps ben llarg. 

No obstant, una bonica casualitat va portar a unes alumnes de tercer d’ESO de l’Institut Torre Roja de Viladecans a contactar-nos dos dies després d’iniciar la nostra aturada. El motiu d’aquest contacte era a causa d’un projecte de l’assignatura d’Educació visual i plàstica: havien d’elaborar un ”fanzine”, vendre a 1€ cada còpia i donar els diners a una entitat o col·lectiu relacionat amb la temàtica triada. Un d’aquests grups havia de fer el “fanzine” sobre el feminisme i ens va escollir a nosaltres per rebre els diners, ja que volien que aquests anessin a parar a una agrupació de Viladecans.

Com que havíem decidit cessar la nostra activitat, d’entrada ens vam plantejar de rebutjar l’oferiment. Però ens havien quedat molts projectes al tinter i vam decidir d’oferir-los col·laborar en un d’aquests: els vam proposar que els diners que es fessin amb la venda de “fanzines” anessin destinats a finançar la projecció del documental En Femme.

Durant uns mesos vam treballar conjuntament amb les alumnes d’aquest grup de l’Institut Torre Roja: vam col·laborar redactant un dels articles del “fanzine” i els vam ajudar a vendre’n còpies. Tot plegat va culminar amb un petit acte d’entrega dels diners recaptats i la foto de rigor.

Gràcies a aquesta iniciativa de l’Institut Torre Roja ens vam motivar de nou, vam agafar una mica d’empenta per seguir avançant en la lluita feminista a Viladecans i vam establir llaços de col·laboració amb unes noies que comencen a tenir certes inquietuds socials. La projecció d’aquest documental no seria possible sense la implicació de les alumnes de tercer d’ESO de l’Institut Torre Roja. Moltes gràcies!!!

Us animem, doncs, que el proper 17 de juny a les 21h vingueu al CSO Els Timbres de Viladecans (Av. Generalitat, 27) a veure En Femme, un documental sobre “crossdressing” que proposa una nova visió de les fronteres de gènere. Comptarem amb la participació de la seva directora, Alba Barbé, i d’una de les protagonistes, amb les quals es farà un col·loqui després del visionat.

Laia Lligadas