dimecres, 15 de juny del 2022

Teoria Queer en primera persona

Amb motiu de la celebració el 28 de juny del Dia Internacional de l’Orgull LGBTIQ+, la Biblioteca de Viladecans es suma a aquesta jornada amb una hora especial del conte per infants major de 4 anys a càrrec de la Tribu Juganera, en col·laboració amb el departament municipal d’Igualtat, i amb la xerrada de Juanita Markez. Dues activitats que volen donar visibilitat a una data que reivindica la igualtat jurídica i social i la tolerància de la diversitat sexual i de gènere.

Juanita Markez, nascuda a Cornellà de Llobregat i vinculada a la contracultura dins del moviment okupa, s’ha dedicat al teatre, a la realització de curtmetratges i fanzines, però sobretot a l’activisme i a la lluita. L’any 2010 va publicar l’obra La Venus calva, una novel·la on l’autora incompleix les categories de sexe, de gènere, d’opció, d’identitat, de desig i ofereix a les seves contra-normals criatures vides habitables que haguessin estat impossibles. Actualment, combina el seu activisme social amb la seva feina de dinamitzadora sociocultural. L’autora s’aproparà a la Biblioteca no per fer una classe magistral ni una xerrada filosòfica sobre la teoria Queer, sinó per compartir les seves vivències, la seva trajectòria i els seus referents. Una trobada personal, íntima i d’aprenentatge. 

Sota el títol D’una cambra pròpia a ho volem tot, Juanita Markez farà un recorregut per la història del moviment Queer, valorant la feina desenvolupada per les generacions anteriors que van lluitar, sortir als carrers i, fins i tot, patir la repressió social i política. En aquest sentit, la xerrada també vol ser una invitació a la creació d’aliances i xarxes per, a més de demanar drets com la cambra pròpia de Virginia Woolf, exercir la llibertat a tots els nivells. 

La trobada serà el mateix dia 28 de juny a les 19 hores a la Biblioteca de Viladecans, ubicada temporalment a l’institut Josep Mestres i Busquets al carrer Ferran i Clua, 19.

Durant els últims anys, la Biblioteca de Viladecans ha tingut una sensibilitat especial per augmentar el fons de literatura de gènere i actualment compta amb una àmplia col·lecció que s’amplia mensualment amb novetats i també amb llibres de referència sobre la temàtica. Els exemplars es reconeixen perquè tots estan marcats amb un logo identificatiu. 

No soy yo

Jaio, Karmele

Barcelona: Ediciones Destino, 2022

L’autora de La casa del padre presenta al seu nou llibre catorze històries de dones. Dones que passen per un moment crític a les vides: l’ansietat per l’envelliment, la rutina de les relacions conjugals, la melancolia del pas del temps, l’estranyesa davant d’un cos que canvia, els desitjos incomplerts o la sensació de no trobar el seu lloc. Totes aquestes mirades conflueixen en una obra que és un sospir col·lectiu i íntim de dones que miren cap enrere i ens pregunten on han quedat el seus somnis. Un llibre sobre les diferents fractures emocionals per les quals totes les dones transiten en algun moment de la seva vida i un reflex de la complexitat quotidiana de la vida de les dones que intueixen que se’ls escapa i senten la urgència d’aprofitar-la com sigui.


ZORRITO

Vendel, Edward van de

Buenos Aires: Pípala, [2021]

Guineu que juga amb papallones, busca menjar i nous amics malgrat l’advertiment del seu pare del perill. Quan cau a un pou i es fa un cop al cap, reviu tota la seva vida mentre somia amb les coses que ha viscut, les coses boniques i les històries dolentes que ha escoltat. Quan es desperta, potser és una mica més savi, però igual de curiós i ple de vida! Amb unes belles il·lustracions de Marije Tolman, on destaca el color taronja del protagonista, Zorrito és un llibre per reconciliar-se amb la naturalesa i els éssers vius. Està adreçat a infants de més de 6 anys. 


L’agenda de juny

ACTIVITATS INFANTILS / FAMILIARS

Dissabte 11 de juny, de 10.30 a 13.30. Jugateca de juny. T’agraden els jocs de taula? En vols conèixer de nous i saber com s’hi juga? Tindrem uns 20 jocs diferents per poder veure i jugar. A càrrec de: El Dado Dorado. Activitat familiar, per nens i nenes de més de 5 anys. Cal inscripció prèvia.

Dimarts 28 de juny, 18:00. L’hora de conte. “Contes sense històries”. Per a nens i nenes de més de 4 anys. A càrrec de: La tribu juganera. Cal inscripció prèvia. En col·laboració amb el Departament d’Igualtat.

ACTIVITATS ADULTS

Divendres 10 de juny, 18:30h. Tertúlies filosòfiques. Parlarem sobre: “Elogi de la lentitud” La qualitat es valora avui dia? Quin és el cost econòmic i personal d’un món ràpid on només importa la quantitat? Dinamitzador: Toni Cano.

Dimarts 28 de juny, 19h. Xerrada “D’una cambra pròpia al ho volem tot”. A càrrec de: Juanita Markez, Dinamitzadora sòcio-cultural i activista LGTBIQ . Entrada lliure fins a completar aforament.

TALLERS AMB CONTINUïTAT (sense places lliures)

Divendres 10 i 17 de juny. 17.30h. Taller de conversa en anglès. Dinamitzador: Pere López. Cal inscripció prèvia.

CLUBS DE LECTURA (places lliures només al Còmic Club)

Dijous 2 de juny, 18h: Club de lectura de Teatre. Comenten l’obra “Mare de sucre” i presenten “El pes d’un cos” de Victoria Szpunberg. Dinamitzador: Joan Vinyals. Cal inscripció prèvia.

Dimecres 8 de juny, 18,30h: Club de lectura de narrativa. Comentem: “Els nois de la Nickel” de Colson Whitehead. Dinamitzadora: Margot Rubio. Cal inscripció prèvia.

Dimarts 14 i 21 de juny, 18h: Tertúlies Dialògiques. Llegim: “Nada”, de Carmen Laforet. Dinamitzadora: Belinda Siles. Cal inscripció prèvia.

Dimecres 15 de juny 18.30h.: Còmic Club. Parlarem sobre: “Mi experiència lesbiana con la soledad” de Kabi Nagata. Dinamitzadora: Chus Rodriguez. Cal inscripció prèvia.

Divendres 17 de juny, 18.30h: Book Club. Llegim: “Norwegian Wood” de Haruki Murakami. Dinamitzadora: Paula Sàbat. Cal inscripció prèvia. 

Dimecres 22 de juny, 18.00h: Club de lectura feminista. Parlarem sobre: “Una habitación propia” de Virginia Wolf. Dinamitzadora: Esther Benito. Cal inscripció prèvia.