dijous, 15 de setembre del 2022

El beisbol a Viladecans

En els propers dies es compleixen 77 anys de la fundació del Club Beisbol Viladecans, club històric en la pràctica d’aquest esport i de la ciutat, esport pel qual Viladecans va ser Olímpica.

El Club es va fundar en mans del Josep Gusi, un jove viladecanenc que amb ganes i amb il·lusió, i que sense saber-ho va fundar el club més guardonat a nivell nacional d’aquest esport, i en global, el segon de Catalunya en quantitat de trofeus.

La dècada dels 80 i 90, va ser la més exitosa del Club, aconseguint més de 20 Copes del Rei i 17 lligues en beisbol, i 10 lligues i Copes de la Reina en softbol. A més, cal recalcar que Viladecans va ser un dels pioners en la pràctica del softbol femení a finals dels anys 70.

Com tots els cicles, l’època de grans èxits va finalitzar, i la ressaca exitosa, juntament amb la crisi del 2008, va fer que el club patís molt a nivell econòmic. On altres clubs a nivell nacional van poder reforçar-se econòmicament. Però gràcies a la gestió de la Junta que es trobava en aquell moment, el club va continuar treballant i competint amb aquest nou canvi de paradigma.

L’any 2017, l’equip de treball liderat per Julio Cano, i que duia més de 20 anys a càrrec del Club, dona un pas al costat per donar l’oportunitat a gent jove i amb ganes. Un canvi generacional que intenta adaptar-se als nous reptes que la gestió d’un club amb aquesta història i amb aquest currículum requereix, i on el món s’ha d’adaptar a nous requisits administratius, a pandèmies i inflacions. Però malgrat tot aquest panorama, el Club Beisbol Viladecans s’ha enfilat a ser un dels Clubs amb més llicències d’Espanya, gairebé 300, si no el que més. I on totes les categories participen en totes les competicions possibles.

Aconseguint competir tant en beisbol com en softbol amb equips professionals o semiprofessionals, on el seu màxim exponent ha estat la Copa de la Reina el 2021 i que els va donar accés a poder celebrar a Viladecans la recopa d’Europa.

Per dur a terme aquesta tasca, s’han basat en un concepte molt clàssic aquí a Catalunya, pedrera abans que cartera, i sobretot apostar per la promoció i tecnificació d’aquest esport en edats molt petites, fins a tenir més de 70 nens menors de 14 anys.

Tampoc és casualitat d’aquesta feina, que els únics quatre jugadors nascuts i formats a Espanya que han participat amb la selecció nacional aquest 2022, són jugadors del Club Beisbol Viladecans.

Encara que tot sembli exitós, el Club es troba en una situació difícil de gestionar, el pressupost del club no és il·limitat, les administracions públiques limiten molt les inversions en esport i cada cop més les inversions arriben tard, i els bons resultats obtinguts en les lligues nacionals, tant de beisbol com de softbol, ha fet que les despeses s’incrementin, generant problemes de tresoreria, obligant el Club a haver de fer ajustos econòmics per compensar l’excés econòmic que suposa viatjar a les fases finals i Copes nacionals.

El beisbol i el softbol, i en general l’esport, necessita més recursos econòmics per mantenir el nivell dels equips i que els jugadors i jugadores puguin participar amb un mínim de respecte. I aquest és el gran repte per al Club Beisbol Viladecans en els pròxims 10 anys, continuar reinventant-se per poder continuar essent un referent.

Joan Rodriguez Ayma