dilluns, 15 d’abril del 2024

El rusc de les imaginacions

 

Cada mes d’abril assistim al bonic festeig del llibre i la rosa, la literatura i les flors, la lectura i la primavera: l’estació on la vida reneix tossuda i triomfant, per ser derrotada temporalment per la tardor i l’hivern. El dia de Sant Jordi porta el paisatge dels llibres als carrers sota l’ombra tendra de les fulles dels arbres, com les fruites i verdures d’un mercat de pagès. Potser sembli un miratge, però és mès aviat un oasi de paraules escrites en mig del desert de sorra dels twitters i els whatsapps.

L’ardiaca de la novel·la “Notre Dame de París” de Víctor Hugo, citat a “Nadie acabará con los libros” d’Umberto Eco i Jean Claud Carrière, diu: “Quan comparem l’arquitectura amb el pensament que es fa llibre, que en té prou amb una mica de paper, una mica de tinta i una ploma, ¿qui s’ha de sorprendre que la intel·ligència humana hagi abandonat l’arquitectura per la impremta?” L’aparició del llibre “aquest formiguer d’intel.ligències”, “aquest rusc on totes les imaginacions, daurades abelles, arriben amb la seva mel”

El llibre va néixer al bressol de la impremta, fa cinc-cents setanta anys. És un invent vell, en el seu cas, la seva avançada edat és una virtut. A casa nostra s’amunteguen les cintes, els disquets, els cassets, els CD, els DVD, ordinadors, munts d’invents novíssims que envelleixen a velocitat de Fórmula 1. Se’ns perden arxius al forat negre dels gigues, als suports que caduquen gairebé abans que els iogurts de la nevera. Les memòries artificials són tan poc sólides com la intel.ligència artificial.

Els llibres mai fallen: s’esgrogueeixen, de vegades es perden en llocs inesperats, en prestatgeries que no toquen, però hi són, esperant com una mare per ensenyar-nos, portar-nos la contrària i consolar-nos. Sant Jordi ja no tem el drac, ni les espines de la rosa. Tem els lladres dels temps, que ens prenen aquells instants que podríem dedicar a treure el cap per aquella finestra que ens fa viatjar més enllà de nosaltres mateixos. El llibre.

Text: José Luís Atienza

Foto: Jaume Muns