dilluns, 15 d’abril del 2024

Viladecans, Ciutat esponja

 

En el darrer número de Punt de Trobada, a l’article titulat Quan s’acabarà la sequera?, s’explicava des d’un punt de vista científic la sequera tan severa i atípica que estem vivint, un senyal més del canvi climàtic en què estem immersos i que ens afecta de ple a la Mediterrània, i en particular l’occidental, en la qual es troba Viladecans. En aquest article deixem la ciència i anem a la política local, per exposar breument com Viladecans és pionera en l’adaptació a aquest nou patró pluviomètric, amb sequeres més freqüents i més persistents, i l’aprofitament de l’aigua de pluja.

L’any 2008 Viladecans va aconseguir finançament dels Fons de Cohesió de la Unió Europea per iniciar un projecte pioner a Catalunya i Espanya, ja amb la visió de que la sequera del 2007-2008 no seria una anècdota, sinó una realitat incòmoda i freqüent. El projecte tenia per objectiu iniciar la creació d’una xarxa separada d’aigües pluvials, que recollís l’aigua de pluja que cau sobre la ciutat i la incorporés a l’aqüífer, en comptes de conduir-la a la xarxa del clavegueram, i no emmagatzemar-la i aprofitar-la. La idea és ben senzilla, i respondria a una pregunta que qualsevol infant podria formular-se: ¿i si recollim l’aigua de pluja, l’emmagatzemem i la fem servir quan ens calgui? Aquesta xarxa pluvial independent té actualment 35 km de longitud al llarg de la ciutat, i permet conduir l’aigua que precipita a la ciutat, a les teulades i carrers, a l’aqüífer, a través de tres pous municipals que tenen boca al parc de la Marina, al carrer de Jaume Balmes i a l’Avinguda dels Germans Gabrielistes, i dos punts de connexió més, situats al parc de Mas Ratés i al parc del Torrent Ballester (a Antonio Machado i al barri de Llevant també en tenen a punt de ser operatius). El reg de gairebé tres quartes parts de les zones verdes de la ciutat es fa amb aquesta aigua de pluja a través de la xarxa pluvial, i el 100% de la neteja urbana. Això és important, ja que hi ha un increment d’aigua en el nou contracte de neteja urbana, amb l’inici d’aquest mes d’abril dels tan esperats baldeigs a pressió nocturns de freqüència diària dels carrers. L’aigua que es fa servir és de la pluja recollida en les teulades i carrers de la ciutat.

Posem una mica de dades, per veure el potencial de la xarxa, fins i tot en un cas de sequera com l’actual. L’any 2022 es van fer servir 150.000 m3 d’aigua de pluja per a la neteja i el rec, és a dir, 150 milions de litres d’aigua. És molt o poc? A l’article del PdT a què fèiem esment al començament, Quan acabarà la sequera?, es pot veure com l’any 2022 van precipitar sobre Viladecans uns 400 mm, és a dir, 400 l/m2, que és un terç menys del que hagués sigut normal. Imaginem 1 km2 de superfície urbana, dels 20 km2 que té el terme municipal, i que és inferior a l’extensió de tota la trama urbana on es recull aigua de pluja. Sobre aquest 1 km2 de superfície urbana van precipitar un total de 400 milions de litres d’aigua, és a dir, més del doble de la que es va fer servir per al reg i la neteja viària. Recordem que la pluja mitjana a Viladecans no és de 400 sinó de 600 l/m2. Per tant, l’aigua de pluja, ben canalitzada i emmagatzemada a través de la xarxa pluvial, pot satisfer totes les necessitats hídriques de rec i neteja viària actuals i possiblement futures de la ciutat, sense necessitat de recórrer a l’aigua potable ni a la de l’aqüífer que no provingui de la xarxa pluvial.

Així doncs, Viladecans és una ciutat capaç de retenir i emmagatzemar l’aigua de pluja, com una esponja. Això li permet plantejar-se projectes com la naturalització de la ciutat i arribar als 30.000 arbres urbans el 2030, que ajudin a la captura de carboni a l’hora que es redueixen de forma ràpida les emissions, tenir una ciutat més saludable i adaptada al canvi climàtic, amb espais climàticament més confortables. És la missió per esdevenir una ciutat neutra de CO2 el 2030.... però això serà motiu d’un altre article.

Jordi Mazon