diumenge, 11 de novembre del 2007

La cara del llop a Viladecans


A la Plataforma Salvem Oliveretes se’ns ha titllat de fer demagògia en assimilar el Pla de Llevant, que vol construir un nou barri de 2.377 habitatges a la zona agrícola-forestal d’Oliveretes, amb la destrucció de la muntanya de Sant Ramon. Doncs bé, aquesta crida a la possible especulació urbanística de la muntanya, com si fos la crida a la vinguda del llop, tal i com passa al conte, finalment podem dir que el llop té cara, boca i ulls.
El llop es diu Josel S.L. (del Grup Núñez i Navarro) i sobretot, Inversiones Europeas (GIE) www.globalinversiones.es, que ronda pel terme municipal de Viladecans de mar a muntanya, tot aprofitant totes les inversions públiques que s’estan fent. A muntanya amb un estudi d’un planejament urbanístic “sector residencial Sant Ramon” (vegeu fotografia) per sobre la ronda de cornisa, tot i que la ronda havia de marcar el límit de la ciutat on començaria el parc forestal, segons l’equip de govern de l’ajuntament. I al mar amb la promoció urbanística de la zona deltaica.
Volem denunciar, tal i com sempre hem sabut, que el projecte urbanístic “Pla de Llevant” a Oliveretes de Viladecans, és la porta d’entrada a que s’especuli muntanya amunt de l’emblemàtica muntanya de Sant Ramon.
Els últims moviments que s’han realitzat daten de l’any 2003 i 2005, quan sobretot les dues immobiliàries esmentades, han comprat terrenys qualificats segons el PGM com a 24 (rústic agrícola protegit), 26, 27 i 28 (sòls no urbanitzables, lliures, conservació i repoblació), situats per sobre de la ronda de cornisa del ja aprovat projecte urbanístic “Pla de Llevant” a Oliveretes de Viladecans.
Aquestes empreses, com hem dit, són Josel S.L. (del grup Núñez i Navarro) i Global Inversiones Europeas (GIE), societat vinculada a la Confederació d’Empresaris del Baix Llobregat i dirigida per Paz Dorado, un promotor polèmic per una causa pendent als tribunals per un suposat frau en ajuts a la formació, i que és l’actual propietari de la Masia de
Cal Menut, al peu de la muntanya de Sant Ramon, per mitjà de l’empresa de l’engranatge de GIE, anomenada Promocions Sant Ramon Viladecans S.L.
Davant tot això la Plataforma Salvem Oliveretes Proposa, iniciar una campanya per preservar la muntanya de Sant Ramon que començaria per aquestes dues demandes:
• Executar l’al.legació nº. 9 al Pla de Llevant a Oliveretes de Viladecans, presentada pel Consell Municipal de Medi Ambient i Sostenibilitat en què es demana garantir que el sòl urbanitzable no programat que hi ha per sobre de l’àmbit d’actuació passi a ser Parc Forestal No Urbanitzable.
• Estudiar la possibilitat de sol.licitar a la Direcció General de Medi Natural de la Generalitat la declaració d’utilitat pública, a la muntanya de Montbaig (Sant Ramon), com ha fet el municipi de Sant Boi per pal·liar la pressió immobiliària que pateix la muntanya. Si la Generalitat de Catalunya considera que la muntanya de Sant Ramon ha de convertir-se en un espai d’actuació prioritària, en atenció a les seves potencialitats com a espai natural per a l’educació i l’esbarjo en l’entorn de l’àrea metropolitana de Barcelona,
la Direcció General de Medi Natural ha d’aprovar la Declaració d’Utilitat Pública, i l’Ajuntament haurà de presentar en el termini d’un any un projecte d’ordenació o un pla tècnic per a la correcta gestió dels terrenys. Un conveni entre ambdues administracions establirà posteriorment les obligacions de cada part.
Aquesta sol.licitud portaria aparellada la petició que Sant Ramon s’incorpori al Catàleg de forests d’utilitat pública de Catalunya.
Accions de denúncia d’aquesta mena tenen grans dificultats per accedir als grans mitjans. Per això us demanem que ajudeu a la seva difusió.
Ricard Caba Calbet i Jordi Mazon Bueso