dimecres, 15 de juliol del 2020

Civisme

La resposta ciutadana davant les dures condicions del confinament ha estat, globalment, exemplar. Cadascú ha mirat d’adaptar-se tan bé com ha sabut a les normatives que s’han anat donant, i a més, s’ha produït també una mobilització a molts nivells per ajudar a qui més necessitats tenia. Ara cal esperar que aquesta mateixa resposta continuï en aquesta etapa de nova normalitat, i que siguem capaços de continuar anant amb compte perquè la situació no es descontroli i hàgin de tornar enrere, una amenaça que, com veiem pels rebrots que s’estan produint, no és gens irreal.

La resposta ciutadana ha estat exemplar. Però cal dir que aquesta exemplaritat ha tingut excepcions que faríem bé de tenir presents per mirar de crear un clima col·lectiu que impedeixi que creixin. Hi ha, en efecte, ciutadans i ciutadanes que no s’han pres prou seriosament la situació, i que han actuat amb irresponsabilitat. Un exemple ben visible seria, posem per cas, les mascaretes que trobem abandonades a qualsevol racó, amb tot el que això comporta de risc per a la salut i de perjudici per al medi ambient. Un altre exemple seria la resistència d’alguna gent a mantenir la necessària distància de seguretat, o a portar la mascareta i portar-la ben posada. També podríem esmentar la manera d’actuar d’una part de la gent jove, que per la seva menor consciència del risc i per la seva tendència a saltar-se les normes no sempre actuen com caldria. I així successivament.

El respecte als altres, les ganes de contribuir al bé comú, el civisme en definitiva, són indicadors bàsics de la consistència d’una societat. A Viladecans, aquests valors hi són. Però sens dubte que hi haurien de ser més.