dimecres, 15 de juliol del 2020

La platja en temps de Covid

La platja de Viladecans és, sens dubte, una de les millors platges de tot el litoral català. Les nostres, són unes platges de gran valor natural i un magnífic espai per a gaudir del mar i la natura sempre, però encara més, en aquests temps difícils de pandèmia i de potsconfinament que ens toca viure. 

Igual que les persones estem en la feina d’adaptar-nos a les noves formes de relació social que ens imposa el coronavirus, la nostra platja també s’ha hagut d’adaptar a les condicions que imposa “la nova normalitat” i ho ha hagut de fer després d’haver patit les agressions del temporal Glòria i altres grans temporals que ens han fet perdre bous i esquelles. En els últims anys, el canvi climàtic ha contribuït a incrementar el nombre i la força dels temporals sent realment importants els que hem patit aquest any. El temporal Glòria al seu pas s’ha endut una quantitat tan important de sorra que la platja de Cal Francès i la del Remolar han quedat sense sorra seca on poder estirar la tovallola, fet que ens ha obligat a tancar l’accés de les platges des de l’espai natural. 

Des de la finalització de les obres del port de Barcelona estem patint l’erosió i la pèrdua de sorra a les platges i la regressió del litoral que afecta a totes les platges des del Prat a les Botigues de Sitges és realment preocupant. La regressió del litoral és un problema estructural que sobrepassa la capacitat d’actuació dels Ajuntaments, i que per la seva dimensió i complexitat requereix una solució conjunta i integrada que ha de ser articulada pel Ministeri de Transició Ecològica que és qui en té la competència, i que juntament amb la Generalitat de Catalunya són els que han de vetllar perquè s’apliquin les mesures per a reduir l’impacte que les infraestructures del Pla Delta van provocar sobre el territori i que no han solucionat les compensacions ambientals previstes. Perquè cal donar resposta als impactes reals que ha patit el territori fa temps que reclamem que es revisin i es modifiquin mesures actuals i s’elabori un Pla d’estabilització de tota la costa deltaica. 

El Covid19 ens ha obligat a introduir canvis importants en la temporada de platja. El primer ha estat el calendari de la feina per posar la platja a punt. Com hem comprovat durant els mesos de confinament, quan baixa la pressió humana i la tranquil·litat torna a la zona litoral, les espècies busquen els seus hàbitats. Així ho va fer una parella de corriol petit, una espècie d’ocell protegida que va posar el niu al bell mig de l’aparcament de la Murtra. Per propiciar un final feliç de la niuada els agents rurals van precintar l’aparcament, i així enmig d’una gran expectació vint-i-cinc dies després van trencar l’ou els tres pollets, que en sortir, de manera immediata van abandonar l’aparcament i van marxar cap a la platja

El Covid també ens ha dut més mesures sanitàries i de control de la platja. Primer de tot, garantir les condicions sanitàries i reduir al màxim el risc de contagi. En aquest sentit seguint el criteri d’ocupació per persona i la distancia de seguretat entre grups hem fitxat un aforament màxim de 4.240. També s’ha habilitat l’accés pel camí de la pineda per a vianants i ciclistes i s’han ordenat els circuits d’entrada i de sortida a la zona de sorra i bany. No cal dir que, tant des de l’AMB com des de l’Ajuntament, s’han incrementat els serveis de neteja i desinfecció per tal de garantir la màxima seguretat sanitària.

També hi ha el servei de vigilància i socorrisme de la platja que estarà operatiu del 15 de juny al 15 de setembre amb un equip de cinc persones. També, i de manera complementària a la tasca que fa la policia local, hem contractat un equip de sis informadors que en dos torns de treball des de les 8 del matí a les 9 del vespre assessoraran a les persones usuàries de la platja i controlaran l’aforament de manera que es doni compliment a la nova normativa de funcionament de la platja en aquesta temporada tan especial 

La platja de Viladecans serà aquest estiu, com ho ha estat sempre, un magnífic espai d’oci i lleure per a la ciutadania amb tots els serveis actius per garantir l’ús d’una platja segura i que al mateix temps conserva la biodiversitat de l’ecosistema dunar i el paisatge que fan que la nostra platja sigui un espai de gran bellesa on gaudir del mar i la natura.

Encarni Garcia