L’anomenada Revolta Pagesa que fa unes setmanes va engegar amb mobilitzacions arreu de l’estat espanyol, i que ja havia començat abans a altres països de la Unió Europea, ha sorprès molta gent. Però les reivindicacions pageses no són noves. Històricament hi ha hagut grans mobilitzacions per reclamar preus justos pels productes, pels alts costos de producció o per aturar grans projectes urbanístics en l’espai agrari, en el cas de la nostra comarca.
El que ara fa diferent aquesta mobilització és que és
generalitzada, que aplega pagesia no organitzada i que es manté sostinguda en
el temps. De moment ja portem unes quantes setmanes amb concentracions i talls
de carreteres.
La tempesta perfecta que ha provocat les mobilitzacions és la coincidència d’una sequera
perllongada, un cansament degut a l’enorme càrrega burocràtica que imposa la
Unió Europea i una baixa rendibilitat endèmica en les explotacions agràries.
Per altra banda, la pagesia és molt conscient que la seva mitjana d’edat a
Catalunya ja passa dels 60 anys i hi ha molt poques incorporacions de gent jove
al sector.
El problema de la sequera és general i afecta
tota la ciutadania, però tot just es comença a parlar ara de
restriccions en les àrees urbanes. En canvi, la pagesia d’algunes zones, ja fa
un any que han hagut d’adaptar-se a un canvi de cultiu perquè la seva
restricció de reg no els permetia fer el conreu planificat. El Pla d’Emergència
de Sequera estableix que el sector agrari ha de reduir la dotació de reg al 80%
i la ramaderia en un 50%. Altres sectors productius han de reduir el consum
d’aigua en un 20%.
La Unió Europea va aprovar l’estratègia del Pacte Verd
Europeu per aconseguir una economia més verda que té efectes sobre
diferents sectors productius. En aquest pacte hi ha l’estratègia del
Camp a la Taula, que pretén una transició cap a mètodes productius amb menys
impacte sobre el medi. Això a priori és positiu per a tota la societat, però el
problema és que aquesta transició es vol fer sense canviar les regles del joc
del mercat global. Transitar cap a mètodes de producció més sostenibles vol dir
augmentar els costos de producció, però també vol dir continuar competint en un
mercat que és global. Els productes que venen de països tercers no tenen les
mateixes exigències ambientals. Ni els mateixos drets laborals per als
treballadors. Això significa que arriben productes agraris a uns preus molt més
baixos del que s’ha produït aquí. El nostre sistema alimentari consumeix
recursos i impacta en el medi ambient d’indrets llunyans.
Les exigències ambientals de la Unió Europea van
acompanyades d’ajudes, en alguns casos, no sempre. Però també van acompanyades
d’una ingent càrrega burocràtica per a fer un control exhaustiu de la
producció. El quadern digital és una de les mesures que ha de ser obligatòria,
si res no canvia, d’aquí a uns mesos. El que l’administració catalana anomena
QIE, és una eina informàtica per a que la pagesia inclogui tot, “TOT”, el que
fa en el seu dia a dia al camp. Quin producte fitosanitari aplica, amb quina màquina
ho fa, quan aplica el reg, quina quantitat d’aigua, com i on comercialitza.
Aquesta informació i molta més, s’haurà d’introduir informàticament de manera
diària. Actualment ja es fa aquesta tasca amb els fitosanitaris i els
fertilitzants, però el que s’exigirà ara va molt més lluny. En un tipus
d’agricultura com la que es fa a Viladecans, amb moltes parcel·les relativament
petites i una gran rotació de cultius, serà d’una gran complexitat. I a més,
imposar un sistema de control exclusivament digital a un sector que té una
mitjana d’edat de 60 anys a Catalunya, vol dir posar en evidència la bretxa
digital.
La manca de relleu generacional degut a les grans
dificultats per a la incorporació al sector, ens pot deixar sense pagesia
d’aquí a pocs anys. L’amenaça és ben real. Aconseguir un sistema alimentari
sostenible passa per que la pagesia es guanyi la vida. I aquí les persones
consumidores hi tenim una gran responsabilitat. Mirar d’on venen els productes
que comprem, demanar proactivament a les botigues productes locals i consumir
de temporada
són
algunes accions que estan a les nostres mans per
ajudar la pagesia i transitar cap a la sostenibilitat del sistema alimentari
global.
Montse
Lligadas
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada