diumenge, 15 de desembre del 2024

Cursa aquàtica de dracs

 

Està a punt d’esdevenir un espectacle meravellós. Un cop l’any, en l’oceà, brillen els gegants cossos dels dracs d’aigua en les profunditats. Quan això passa, és la crida perquè vagin a la secreta Baia del Drac a fer la seva posta d’ous. En aquest moment emergeixen cap a la superfície del mar i són visibles. No obstant, tot i que són dracs, tenen por dels taurons. No us els heu d’imaginar com dracs malèfics, sinó més aviat com Sisu de la pel·lícula Raya y el último dragón de Disney.

Dragones de agua és una carrera per veure qui arriba primer amb el seu drac a la Baia del Drac per fer la posta d’ous. És tracta d’un joc infantil al qual poden jugar de 2 a 4 jugadors i que va dirigit a un públic amb una edat mínima de 5 anys. Les partides tenen una duració mitjana de 15 minuts.

Per preparar una partida primer es munta el tauler que representa l’oceà i que consisteix de tres peces. Trieu cadascun un dels quatre dracs i agafeu les seves tres parts:  un cap, una cua i una part central. Aquestes les heu de posar en les caselles d’inici corresponents del tauler (venen marcades). Després, poseu al costat del l’oceà l’altra tauler que representa l’illa. Barregeu bé les 36 cartes que hi ha al joc i feu un munt de cara avall amb elles. Per últim, poseu una carta en cadascun dels espais que hi ha a l’illa: una al blau, una al groc, una al vermell i una al negre.

Comença la partida aquell que nedi tan bé com un drac d’aigua. Poseu-hi imaginació. Quan sigui el vostre torn, agafeu el dau que incorpora el joc i tireu-lo. Si no esteu còmodes amb el resultat obtingut, el podeu tirar de nou. Si aquesta segona tirada tampoc no us agrada, tireu-lo una tercera vegada. Us podeu plantar en la primera i segona tirada de forma voluntària, però a la tercera us heu de quedar amb el resultat obtingut, sigui quin sigui.

Quatre resultats del dau són colors: blau, vermell, groc i negre. Si et quedes amb un d’aquests resultats, has d’agafar la carta de l’illa corresponent al color indicat pel dau i resoldre-la. Per exemple, si et quedes amb el resultat blau has d’agafar la carta que estigui en l’espai blau de l’illa. Una cinquena opció que dona el dau es una estrella daurada. Si et quedes amb aquest resultat, pots agafar la carta que vulguis de l’illa i aplicar-la.

De cartes n’hi ha de tres tipus: els comodins, els taurons i aquelles en què surt una part del cos d’un drac amb un número.

Si agafes una carta que mostra el cap d’un drac amb un número, has d’avançar en l’oceà la peça que representa el cap del teu drac tants passos com indiqui el número. Les cartes que mostren una cua i la part central d’un drac funcionen exactament igual, movent les peces corresponents.

Si agafes un comodí, pots distribuir com vulguis el número de passos que indiqui entre les diferents parts del teu drac, fent-les avançar en l’oceà. Per exemple, amb un comodí que mostra un 3 podries moure la part central un pas i la cua dos passos, o bé fer avançar cada part un pas.

Si agafes un tauró, has de posar el cap i la cua del teu drac en les caselles de l’oceà adjacents a on es trobi la seva part central. Diguem que el drac té por i s’espanta, encongint-se.

La regla d’or que hi ha amb el moviment és que mai una part del teu drac pot passar per sobre d’una altra. Així doncs, el cap sempre ha d’anar al davant, seguida de la part central i aquesta, alhora, de la cua. Per tant, és cosa vostra seleccionar en cada torn la carta que us vagi millor depenent de la situació actual que tingueu.

L’últim resultat del dau és un 2X que al aplicar-lo és com una carta comodí de número 2. A més, us obliga a descartar les quatre cartes que hi hagi en aquest moment en l’illa per reemplaçar-les immediatament per altres quatre de la baralla.

El guanyador de la partida és aquell que arribi primer a la Baia del drac amb les tres parts del seu drac.

Sent realistes, jocs que simulin una carrera n’hi ha bastants d’infantils. Cargolino Valentino, Carrera de Tortugas, Peng!... són uns quants exemples. Dragones de agua és un altre més per afegir. Què té d’especial? Sincerament, des del meu punt de vista, res. Però, dracs. Vull dir, a mi m’agraden els dracs i a la majoria dels nens els encanten. No fa falta cap més excusa per jugar-hi. L’estètica que té és prou bufona per atreure’ls també i forçar-los a jugar. Pel que he pogut observar jo quan l’ensenyo en els nostres esdeveniments, especialment a les biblioteques, llocs on veu molta taula, als nens els agrada d’ell el fet de llançar el dau, sobretot. D’altra banda, no representa cap dificultat relacionar cada carta amb el que s’ha de fer amb elles: si hi ha un cap dibuixat, és moure el cap del vostre drac... Aquest joc és un d’aquests que val la pena tenir a la vostra ludoteca si teniu nens. Vaig aconseguir-ne una còpia per col·laborar amb l’editorial HABA en l’edició del Festival Dau 2023 sincerament perquè, simplement, era un joc de dracs i prou. No em penedeixo de l’elecció que vaig fer veient els resultats que té en els esdeveniments dedicats al públic familiar-infantil... Molt recomanable.

Cristian Becerra

"El Dado Dorado"