dissabte, 12 d’abril del 2008

Conctacte, proximitat i intercanvi


El passat dissabte 5 d’abril l’alberg de Can Batllori va aplegar una cinquantena de persones a la primera jornada “Entitats per a la convivència i el diàleg intercultural”, una iniciativa constructiva organitzada per l’Ajuntament que esperem que tingui continuïtat. L’acte va ser un espai de trobada entre diverses associacions i persones que treballen per a millorar la convivència a la nostra ciutat. Els assistents vam conèixer els projectes de dues entitats referents en acollida i integració: 9 Barris Acull (de Barcelona) i la Fundació Marianao (de Sant Boi de Llobregat). La seva experiència ens va permetre recollir noves idees i apropar-nos a bones pràctiques que tant de bo s’acabin promovent des d’aquí. Són petits passos que tampoc requereixen gaires esforços, però que esdevenen d’un gran valor en la mesura que permeten apropar-nos als altres, adonar-nos que no som tan diferents com alguns ens volen fer creure. Com deia el clàssic, només podem estimar allò que coneixem. Per tant, contra estereotips, falsos tòpics i malentesos: contacte, proximitat i intercanvi.
L’ocasió ens va permetre constatar l’èxit de propostes com l’edició de díptics plurilingües (amb normes bàsiques de civisme) per a millorar la convivència a les escales de veïns a Nou Barris. O bé les trobades gastronòmiques, culturals, d’aprenentatge mutu entre dones d’origen magrebí i dones nascudes aquí que promou el col·lectiu Suma de la Fundació Marianao. Juntes aprenen a llegir, a escriure, a parlar en català... En definitiva, són iniciatives que permeten adonar-nos que tenim moltes més coses en comú que no pas que ens separen.
Per la seva banda, també van intervenir diversos representants d’entitats de Viladecans que treballen en l’àmbit de la convivència intercultural. En concret, vam poder escoltar les propostes d’actuació i el treball que s’està fent des de les associacions de veïns, des de la federació d’associacions de pares, des de Càritas i també des d’aquest mateix butlletí electrònic que, com sabeu, està obert a les aportacions de les lectores i els lectors i que ha demostrat un interès per les minories i la diversitat cultural. Podríem dir que, en general, hi ha bona voluntat, però encara queda molta feina per fer, per exemple, amb una major participació de les persones d’origen estranger en el si de les mateixes entitats. L’ideal seria que hi estiguessin representades almenys en la mateixa mesura en què formen part de la realitat diària dels nostres barris.
Durant l’acte també es va posar damunt la taula la importància de fomentar el civisme entre el veïnat, la necessitat de dotar els centres escolars d’agents acollidors que ajudin a les noves famílies i els alumnes nouvinguts, que els apropin a les associacions de mares i pares que són un autèntic motor integrador. Vam poder conèixer la tasca social i de suport lloable que fa Càritas per a les persones més necessitades, sense fer distincions per raó d’origen o de religió. Un cop més vam comprovar l’important patrimoni social que tenim a Viladecans amb una xarxa associativa activa i dinàmica que té ganes d’adaptar-se a la nova realitat canviant.
El punt i final el va posar el documental “Catalunya Negra”, del sabadellenc d’origen congolès Gilbert Ndunga, una interessant aproximació als conflictes identitaris que pateixen les mal anomenades “segones generacions”: les filles i fills de persones vingudes fa anys de l’Àfrica negra i que van emigrar a Catalunya a la recerca d’un futur millor. I és que al final el que ens uneix a totes i a tots és això, el desig d’un futur millor per als nostres.
Josep Ginjaume