dissabte, 13 de setembre del 2008

Les nostres festes majors


El darrer Ple Municipal del curs, el passat mes de juliol, va aprovar la supressió de la festa local del 20 de gener, dia de Sant Sebastià i festa major d’hivern, per substituir-la pel dilluns de la segona Pasqua, com a Barcelona. Es mantindrà la festa major d’hivern a mig gener, però el 20 no serà festiu. El motiu és que aquest dia no té una gran rellevància ciutadana i en canvi crea problemes a molta gent que no treballa a la ciutat i es troba que, per exemple, aquest dia no sap què fer amb els fills que no tenen escola.
La decisió no va ser unànime, sinó que va tenir un nombre notable de vots negatius i d’abstencions, cosa que indica que, si bé els motius de la supressió són reals, també és molt real el fet que no sembla un gran encert anar eliminant les nostres senyes d’identitat ciutadana. I això és un pas més en aquest procés d’eliminació.
De fet, si el 20 de gener com a festa major d’hivern no té gaire rellevància ciutadana, és, entre altres coses, perquè no s’ha fet cap esforç perquè la tingués. La festa major d’hivern consisteix en uns quants actes festius, més o menys interessants, però sense que n’hi hagi cap que sigui aglutinant i creï addicció. I una cosa semblant podríem dir de la festa major d’estiu que acabem de celebrar. La festa major d’estiu té molta més rellevància i crea molt més ambient, perquè hi ha molts més actes que arriben a molta gent. Però s’hi troben a faltar moments significatius que siguin aglutinants de la ciutat i creïn tradició cívica, així com també algun moment festiu que pugui esdevenir específic i representatiu del que és Viladecans.
I no és tan difícil. Cal només voler que aquests moments hi siguin, estimular la creativitat col.lectiva convocant-hi la gent que hi estigui interessada, no tenir por... En definitiva, es tracta de creure en les possibilitats de Viladecans i de la seva gent.