dimarts, 11 de novembre del 2008

Els nostres veïns: Sant Climent de Llobregat


Situat entre les rieres de Les Comes, del Querol i Salom, i entre les muntanyes de Sant Ramon, Pedres Blanques, Costa Fustera, Coll de la Creu i el Padró, Sant Climent de Llobregat és el nostre veí més petit, possiblement el més desconegut i sens dubte tan interessant com la resta. I sobretot, per a nosaltres viladecanencs, és el nostre origen: Viladecans va formar part del seu municipi i de la seva parròquia fins al segle XVIII, que no és poc.
Sant Climent té una història mil·lenària molt vinculada a un dels seus edificis més representatius, l’església. Construida al segle X (1058), encara manté part del campanar originari. Testimoni del pas del temps i de l’evolució de la vila, pot presumir de ser l’únic d’estil romànic que es conserva a la comarca. La resta de l’edifici ha estat sotmès a diferents remodelacions, la darrera important al segle XVIII. L’edifici està construït en bona part amb lloses i carreus de llicorella, material molt utilitzat en tota la zona. L’estructura, tot i les reformes, s’ha anat conservant. Està formada per una sola nau coberta amb arc de mig punt i capelles laterals entre els contraforts.
Alhora, al costat de la sagristia s’hi troba un peculiar Museu d’Eines de Pagès on ens podem apropar a les tradicions i estil de vida rural que durant molts segles han estat presents en el dia a dia dels seus habitants.
A Sant Climent no es pot parlar del món pagès sense fer esment del seu producte més representatiu: la cirera. La seva qualitat la diferència de la resta de cireres i el seu prestigi l’ha dut a ser un referent dintre del sector agrícola. Es per això molt recomanable visitar la seva Festa de les Cireres, celebrada el primer cap de semana de juny. Allà s’hi exposen diferents varietats de la fruita perquè tothom les pugui assaborir.
Des de la nostra revista us recomanem una visita pels seus carrers, on gaudireu d’espais on el temps sembla haver-se aturat per deixar-nos contemplar racons tan interessants com el carrer Maimó. Cal destacar-hi sobretot el casal de Can Pinet, conegut antigament com Cal Viscarri. Es fàcil de reconèixer-lo ja que les seves estances formen un pont damunt del mateix carrer, que uneix les dues parts de la finca.
Tal i com passa a la nostra vila, podem també realizar un recorregut per diferents masos, situats tant al centre del poble com als voltants. Alguns d’ells, d’origen medieval, conserven molt bé la fisonomia típica de les cases de pagès d’aquesta zona.
L’escut de Sant Climent representa una àncora d’or sota una corona que atorga a la vila la categoría de poble. Son diferents els significats que té l’àncora dintre els escuts heràldics. Un d’ells fa referència a un antic reconeixement donat als habitants d’un lloc per haver realitzat un bé a la comunitat.
Víctor J. Martínez