dissabte, 13 de desembre del 2008

L'educació pública de tots i totes

El passat mes de novembre començava la “andadura” de la LEC (Llei d’educació de Catalunya). Aquest projecte començava sense acord entre el govern i la comunitat educativa, i sense acord entre les forces que componen el Govern d’ Entesa.
Entitats pertanyents al món educatiu van presentar al Parlament de Catalunya un manifest (que a sota reproduïm) amb una sèrie de requisits que hauria de complir aquesta llei i que proposen negociar amb la Conselleria. Aquest manifest ha estat impulsat per la FAPAC, la FAPAES, CCOO, UGT, AJEC i MRP. És gratificant veure la quantitat d’associacions, tant de pares i mares d’alumnes com d’altres fins i tot de altres llocs de l’Estat Espanyol, que s’han adherit a aquest manifest demostrant d’aquesta manera que es preocupen cada dia per aconseguir una educació pública, gratuïta i de qualitat.
Per altre banda, és important destacar positivament el comportament de les AMPAS de tres centres de Viladecans, la de l’IES Sales i les dels CEIP Pau Casals i Marta Mata, que s’han adherit a aquest manifest.
Miguel de la Rubia
MANIFEST
Solucions per a l’educació, ja! Aquesta llei necessita millorar. Portem al Parlament l’educació real

Demanem al Parlament de Catalunya que, abans de prendre cap decisió sobre el Projecte de llei d’educació de Catalunya i sobre el pressupost del Departament d’Educació per al 2009, tingui en consideració la situació general de l’educació al nostre país i conegui els problemes reals que pateix.
A més, demanem que tingui en compte les consideracions següents, que també subscrivim.
• Defensem un servei públic educatiu, laic, democràtic i participatiu i de qualitat, que garanteixi el caràcter públic i gratuït de l’educació, definit com un dret de ciutadania i en què tots els centres que siguin finançats amb fons públics garanteixin condicions d’igualtat i equitat per atendre tot l’alumnat.
• L’educació de Catalunya no pot permetre’s uns pressupostos regressius. El compromís establert en el Pacte Nacional per a l’Educació d’arribar al 6% del PIB ha de ser recollit per la llei i assumit pel Parlament. Per garantir la cohesió social i el desenvolupament econòmic, l’educació ha de ser una prioritat i s’ha d’avançar en la seva gratuïtat i en la seva millora.
• La Llei d’educació de Catalunya ha de trencar la dualització del sistema educatiu i evitar la segregació de l’alumnat.
• L’educació pública s’ha de sustentar en els valors democràtics, de respecte, solidaritat, i de lliure pensament, en què totes les opcions religioses i ideològiques es puguin expressar de forma lliure i responsable.
AJEC - CCOO - FAPAC - FAPAES - MRP - UGT