dimecres, 14 de gener del 2009

La grip i els constipats

Ara que ja som de ple a l’hivern i és època de grip i constipats (anomenats popularment “encostipats”) caldria saber què és cada cosa, ja que és molt freqüent posar-ho tot al mateix sac. La grip i el refredat comú, o constipat, son dues afeccions que cal diferenciar.
LA GRIP és una malaltia epidèmica, de caràcter benigne, causada per un virus (“influenza virus”) i que les seves manifestacions més significatives són:– Febre alta que apareix sobtadament i amb esgarrifances– Dolor osteo-muscular– Mal de cap– Sensació de malestar general– Pot presentar també manifestacions respiratòries com tos, mal de coll...Presenta un període d’incubació de 1 a 3 dies i evoluciona favorablement en un període de 3 a 7 dies. En persones d’edat o persones que pateixen malalties cròniques o alguna immunodeficiència pot no ser tan benigne ja que pot complicar-se en bronquitis, pulmonia... D’aquí la gran importància de vacunar-se.
EL REFREDAT també és produïda per virus, principalment rinovirus, que afecta al sistema respiratori superior, nas i gola. Els constipats provoquen:– Secreció i congestió nasal– Esternuts– Tos– Febrícula, mal de cap....També solen durar al voltant d’una setmana i els podem patir al llarg de tot l’any.Al tractar-se de dues malalties víriques no hi ha tractament específic, sols es tracten els símptomes. No està indicat l’ús d’antibiòtics. Podem utilitzar antitèrmics o antiinflamatoris per alleugerir la febre, el mal de cap i el malestar general. També podem prendre algun antitussigen per calmar la tos. Es molt convenient beure molt líquid i guardar repòs si es té febre.En principi es tracta de dues afeccions benignes que evolucionen espontàniament a la curació.
Si la simptomatologia dura més del previst o es presenten altres símptomes no cal dir que s’ha d’anar a visitar el metge.Desitjo que pugueu passar l’hivern sense haver de patir cap d’aquestes dues malalties.
Montserrat Oliveres