Document que va obrir la taula rodona del dia 19 de gener passat i que es va enviar prèviament a tots els partits polítics.
Aquest acte que avui hem volgut organitzar des de Viladecans Punt de Trobada va entorn d’un tema que sovint alguna gent hem comentat: que les nostres dues Festes Majors, la d’hivern i la d’estiu, necessiten una empenta que en faci alguna cosa més que un seguit d’actes musicals, esportius o lúdics en general, però que igual com se celebren aquests dies es podrien celebrar qualsevol altre dia de l’any.
De fet, això s’ha de dir, aquests actes en general tenen qualitat, aconsegueixen una bona participació, i estan pensats com perquè hi puguin disfrutar gent de totes les edats i gustos. Però el tema no és aquest. El que hem parlat més d’un cop dintre la nostra associació, i ho hem escrit a la revista, i hem comentat també amb gent d’altres entitats, i amb amics i amigues diversos, és que la Festa Major que nosaltres voldríem, i que creiem que és possible d’aconseguir per a Viladecans, és una Festa Major que sigui, realment, un moment representatiu i central en la vida de tota la comunitat viladecanenca.
Organitzar un seguit d’actes de diversos tipus i que arribin a tiothom és una molt bona cosa. Però la Festa Major podria, i hauria, de ser molt més. Una Festa Major és un moment del calendari en què un poble o una ciutat viu i expressa conjuntament la seva personalitat, se sent junta com a col.lectiu, va més enllà del seu cercle de gent habitual i comparteix amb altres el fet de pertànyer a un lloc determinat, amb una història, amb unes característiques, amb unes ganes de viure i conviure. I això cal que es vegi, que s’estimuli, que es manifesti.
Evidentment que anar a sentir havaneres o El Canto del Loco o els Sírex, o participar de la cursa de Festa Major, o ballar sardanes, o seguir el correfoc, són formes de sortir del nostre cercle i disfrutar col.lectivament. I és bo i a Viladecans això funciona i va bé. Però ens falta que tot això formi part d’un teixit propi, d’alguna cosa que faci adonar i faci viure l’experiència comuna de la Festa de tots.
Antigament, la Festa Major, sobretot la que és la principal, és a dir, la del 8 de setembre, tenia una colla d’actes gairebé rituals que tothom seguia i vivia: la missa i la processó, les cercaviles (que llavors s’anomenaven “pasacalles”) amb els gegants i capgrossos, els balls a l’envelat, el dinar que era el més important de l’any després del de Nadal. Alguns d’aquests actes, a més, eren presidits per les autoritats municipals, que d’aquesta manera donaven a la Festa tota la importància d’un acte públic, oficial, que convocava a tothom.
Ara, evidentment, les coses són molt diferents d’aquielles èpoques antigues, i no hi ha cap necessitat d’enyorar-les. Però això no treu que la Festa Major pugui ser, i hagi de ser, alguna cosa més que aquest seguit d’actes interessants que és actualment.
¿I com es fa, això? Doncs hi ha una colla d’elements que voldríem esmentar aquí i que creiem que poden ajudar a fer que la nostra Festa Major pugui anar tenint aquesta personalitat pròpia que li correspon.
El primer d’aquests elements és creure-s’ho i pensar que realment val la pena. Creure-s’ho no només un grup, o una determinada gent preocupada per aquesta mena de temes. Sinó creure’ns-ho com a ciutat. I com que estem en una societat democràtica, i tenim uns representants elegits entre tots per gestionar la vida col.lectiva, creiem que és fonamental que aquests representants de tots vulguin impulsar aquesta recerca. Per això precisament se’ns va ocórrer convocar aquesta taula rodona, amb aquells que han estat elegits per la ciutat per governar-la. I, juntament amb ells, tots els altres ciutadans i ciutadanes. Com més gent veiem que això val la pena, més podrem aconseguir una Festa Major més valuosa.
El segon element seria començar a pensar en quins elements específics de Viladecans poden donar personalitat a la nostra Festa Major, que la faci diferent de les altres. A Viladecans tenim com a mínim un parell de coses estrictament viladecanenques: una és el ball de la Tornaboda, encara que no està situat en l’àmbit de la Festa Major, i l’altre és el nom que dóna origen a la festa, que és el de la Mare de Déu de Sales i la seva ermita, amb la seva indubtable importància cultural i històrica, més enllà del seu sentit estrictament religiós. Potser aquests dos elements es podrien aprofitar d’alguna manera. O es pot crear alguna cosa nova: a Premià de Mar, per exemple, fan girar la festa entorn de les lluites entre vilatans i pirates; i a Granollers tenen la competició dels blaus i els blancs. No ho sé, potser podríem recuperar nosaltres la rompuda de les marines i l’esforç dels pagesos per fer útils aquelles terres inhòspites...
El tercer element seria crear alguns moments sintetitzadors i aglutinadors de la festa. De tot el que ara es fa, sens dubte que el més pot complir aquesta funció és el moment del pregó. Es podria començar per aquest, i anar-n’hi afegint d’altres. Però això sí, caldria treballar-lo i preparar-lo a fons. El moment del pregó des del balcó de la Casa de la Vila hauria de ser un moment de qualitat, en què s’expressés per què val la pena que la ciutat faci festa. Això comportaria, d’entrada, demanar (i ajudar si cal) que els pregoners diguin alguna cosa ben pensada sobre el sentit de la festa de tots. També podria comportar que el mateix alcalde fes una crida a la ciutadania perquè visqui la festa amb orgull ciutadà i amb ganes de convivència. I finalment, hauria d’incorporar alguns elements de festa popular allà mateix: els gegants, els diables, els grallers, música de banda, fins i tot alguna representació breu...
El quart element seria plantejar d’una altra manera els llocs on s’esdevé i es realitza la festa. No ens sembla gens bo que, cada cop més, la majoria d’esdeveniments festius de la ciutat es traslladin sistemàticament al Parc de la Marina. I, en el cas de la Festa Major, això resulta especialment greu. Perquè una Festa Major ho sigui realment, cal que els carrers de la ciutats en vagin plens. I d’una manera especial, cal que en el centre històric, en el lloc on la ciutat té els seus orígens i els seus primers punts de referència, la Festa es visqui i es faci present a cada cantonada. Els carrers del centre històric de Viladecans han de ser, molt més del que ho són ara, el punt de referència bàsic de la Festa Major.
I el cinquè element seria aprofitar les energies ciutadanes per pensar i per tirar endavant tot això. A Viladecans hi són, aquestes energies. Som bastants, els que més d’un cop hem pensat en la nostra Festa Major i ens hem plantejat coses que s’hi podrien fer, o almenys ens hem fet preguntes sobre el tema. Sabem que hi ha un Consell de Cultura que en algun moment deurà parlar de la Festa. Però el que nosaltres proposem no queda tancat en els límits d’un Consell. El que nosaltres proposem és que es busqui la manera de reunir la gent que té ganes de pensar sobre la nostra Festa i ajudar a empènyer-la, i amb aquesta gent començar a treballar-la. Els que formem l’Associació Viladecans Punt de Trobada hi estem disposats. I sabem d’altres entitsts i persones que també ho estan. I creiem que aquesta és una bona ocasió per posar fil a l’agulla.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada