diumenge, 15 de febrer del 2009

Tast musical


Tast musical és el títol de l’espectacle que va servir per tancar el primer trimestre de l’escola Miquel Martí i Pol de Viladecans. La cita va ser el passat 17 de desembre a la sala gran de l’Àtrium i l’hora, les 3 de la tarda.
Des del naixement de l’escola, ja fa 5 anys, la intenció d’aquest esdeveniment és doble, per un costat hi ha un objectiu pedagògic de caràcter curricular relatiu a l’àrea de música. Però, a més a més, des de l’escola tenim la voluntat de fer partícips a diferents membres de la comunitat educativa que formen part del nostre dia a dia i amb els qual tenim forts vincles. És el cas de l’IES Torre Roja, de la Coral de mares i pares de l’escola i, per primera vegada aquest any, del Centre Ocupacional Caviga.
L’organització i planificació del concert és cada curs més complexa i suposa una inversió de temps i dedicació molt especial per part de totes les persones que hi formem part. Però aquest concert és per nosaltres una activitat que forma part de la nostra identitat i de la nostra història. El primer curs el vam fer només amb els 50 primers alumnes (tots de P3) juntament amb els primers pares i mares, que van formar la Coral, i alguns col·laboradors de l’IES Torre Roja. Va ser un primer concert d’hivern preparat amb molta il·lusió i que es va poder representar al primer menjador de l’escola (ubicat en un dels dos mòduls prefabricats en què estàvem situats). Des d’aquell primer concert l’estructura i organització de l’espectacle s’han complicat cada cop més, condicionada, sobretot, pel nombre d’alumnes que s’incorpora cada curs. En aquests moments estem per sobre dels 300 infants. Tot i aquest factor determinant no volem renunciar als col·laboradors que cada curs enriqueixen l’espectacle. Aquest curs, a més, ens vam posar en contacte amb el Centre Ocupacional Caviga per tal que ells també hi poguessin prendre part.
Crear un espectacle que coincideix amb les dates nadalenques sense caure en els estereotips d’aquesta època és complicat. El nostre no és un concert de nadales. Cada curs es busca un fil argumental que permeti que totes les peces tinguin una coherència dins l’espectacle. Aquest curs, el fil argumental va ser la cuina, els aliments. I a partir d’aquí es van articular totes les actuacions. És per això que el títol Tast musical era tan representatiu. Fins i tot el programa del concert (en format de menú de restaurant) feia referència al tema. Cada classe de la nostra escola (des de P3 a segon de primària) va preparar una cançó o una dansa. Alguna d’elles va ser amb acompanyament musical d’alumnes de l’IES Torre Roja i de familiars dels alumnes que hi col·laboren des dels primers concerts. A més, aquest any volíem ampliar els col·laboradors i vam convidar els usuaris del Centre Ocupacional Caviga. La nostra intenció era començar a crear vincles amb aquest centre de la nostra ciutat. Sabíem que és un centre que porta algun temps a Viladecans però que en coneixem ben poc. Així que convidar-los a participar va tenir un doble sentit: per un costat enriquir la nostra carta i, a més, donar la oportunitat que els usuaris d’aquest centre poguessin actuar i gaudir d’un espectacle realitzat per persones ben diverses. La valoració d’aquesta experiència va ser tan positiva que esperem poder enfortir aquesta relació mitjançant diferents activitats que ens apropin.
Equip docent del CEIP Miquel Martí i Pol