divendres, 24 de setembre del 2010

L'informe Barça Parc va anar a les Filipines i va tornar


En un comunicat conjunt, Depana, Ecologistes en Acció-les Agulles, SOS Delta, WWF Barcelona i Salvem Oliveretes han donat a conèixer l’informe del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat, del passat 29 de març de 2010, que analitza el pla urbanístic dissenyat a la zona de les Filipines noves al litoral de Viladecans, una proposta presentada per l’Ajuntament de Viladecans (PSC+ICV-EUiA) en conveni amb el FC Barcelona per a construir el “Barça Parc”, un macrocomplex lúdic, hoteler i comercial en un enclavament del Delta del Llobregat rodejat d’espais naturals protegits.
L’informe, que ningú havia fet públic encara, assenyala que la “proposta no és compatible amb la preservació dels valors d’aquest entorn…”. I això s’argumenta esmentant les característiques principals de la zona i els inconvenients a la seva urbanització. Destacant que “els terrenys tenen un indiscutible valor per a la connectivitat ecològica, motiu pel qual caldrà estudiar alternatives d’emplaçament i avaluar els probables efectes”.
L’ajuntament de Viladecans nega haver conegut l’informe fins ara, tot i que el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat confirma que va fer entrega d’aquest l’informe a l’ajuntament el passat 7 d’abril, fa 5 mesos, justament dos mesos abans de les eleccions a la presidència del FC.Barcelona que, d’haver estat públic, hauria condicionat, encara més, la polèmica que arrosseguen els terrenys de les Filipines.
Cal recordar que aquest projecte el va engegar la junta directiva del FC Barcelona de Joan Laporta l’any 2008, amb l’adquisició d’una finca no urbanitzable dins de la zona protegida al delta del Llobregat, amb una forta polèmica per l’import pagat pel Barça, 18,4 milions d’euros, per una finca que figurava en l’estat de comptes de la Promotora Golf de Viladecans S.A., per 1,5 milions d’euros, i que va generar 3 milons d’euros de comissió a uns intermediaris, encara sense identificar. L’any 1997 l’antic projecte del camp de golf, anul·lat el 2003 pel Tribunal Superior de Justícia, va suposar un embolic de propietats i compensacions econòmiques que l’ajuntament volia ajudar a pal·liar amb aquest Barça Parc.
Les entitats ecologistes, que ja havien presentat 30 al·legacions al projecte, consideren que l’informe tècnic de la Generalitat és totalment realista i centrat en els fets objectius que es donen en un espai tan singular com el delta del Llobregat. Per això, consideren que l’informe condicionarà els propers projectes urbanístics que de ben segur es tornaran a disseny al litoral de Viladecans.
Per aquest motiu des de Salvem Oliveretes s’encoratja a l’ajuntament de Viladecans “a trobar un projecte realment sostenible per a la zona que mantingui els valors integres del litoral de Viladecans, i aposti per projectes del segle XXI i no basats en l’especulació i la irracionalitat”. En aquest sentit, comenten que “la funció que compleix aquest espai natural i el seu entorn té un valor incalculable a nivell social, educatiu i de sensibilització ambiental per a tots els ciutadans de Viladecans, Catalunya, i el món, i que amb una mínima inversió es podria ampliar i condicionar l’espai per a la necessària ampliació dels espais naturals protegits del Delta del Llobregat, i pugui ser condicionat perquè els estudiants de les escoles tinguin en aquest espai natural un bon referent per a realitzar els seus treballs de camp, i ben gestionat segur que fins i tot crearíem un bon nombre de llocs de treball”.
Ricard Caba