dijous, 15 de desembre del 2011

Els llibres de l'any


 Aquí us oferim, en acabar l’any, un recull ben interessant: els llibres publicats per gent de Viladecans durant aquest 2011. Entenent per gent de Viladecans els que hi han nascut, o hi viuen, o hi treballen. D’alguns n’hem pogut aconseguir més dades, i d’altres menys. I us els oferim sense seguir cap ordre especial. 
Com veureu, hi ha llibres de totes menes i espècies. I val a dir que no hem recollit col·laboracions en reculls d’estudis, o fulletons, o altres materials que no són estrictament llibres d’autor. Però tot i així, Déu n’hi do la quantitat de producció que surt!
Esperem no haver-nos-en deixat cap. I si ens n’hem deixat, en demanem disculpes. 
Jaume Lligadas Vendrell. Viladecans 1915. L’herència de Magdalena Modolell. Publicat pel Grup Tres Torres. 196 pàgines. 
El relat del que va significar la conflictiva distribució de l’herència de Magdalena Modolell, i en especial del seu emblemàtic palau que ara és la seu de l’ajuntament. Una història que ens presenta, de fet, i de manera molt amena, el retrat polític i religiós del complex Viladecans de principis del segle XX.
Elena Cantarell, Mireia Comas i Carme Muntaner. El llibre de la Baronia d’Eramprunyà. Pagès Editors. Lleida. 447 pàgs.
Un llibre d’important valor històric. Es tracta de la transcripció del llibre manuscrit en què els senyors de l’Eramprunyà anotaven tots els documents sobre temes que afectaven la baronia i els seus drets i propietats, així com també relats d’esdeveniments de l’època.
Manuel Simó. Presència mil·lenària de l’Església a Viladecans. Parròquies de Viladecans. 140 pàgs.
Amb motiu del mil·lenari de Viladecans, una presentació, a grans pinzellades, de moments i històries que volen fer adonar de la importància de la presència cristiana en la vida de la ciutat.
Jordi Mazon. 100 preguntes de física: per què volen els avions de paper i per què els de debò. Cossetània Edicions. Valls. 183 pàgines.
Un llibre que respon a algunes de les qüestions que l’autor ha rebut dels seus alumnes al llarg dels seus anys d’ensenyament, tant secundari com universitari. Un llibre assequible a tots els públics, amb voluntat de divulgar la cultura científica i lluitar contra algunes supersticions.
Josep Lligadas i Mercè Solé. El llibre de Nadal. Editorial CPL. Barcelona. 44 pàgines. Publicat també en castellà.
Un bon regal de Nadal, per a qui vulgui conèixer el seu sentit cristià. Un llibre ben dissenyat i il·lustrat, que presenta el sentit cristià del Nadal, amb textos significatius, explicacions, resposta a preguntes concretes, reflexions, poesies, etc.
Noemí Trujillo. La muchacha de los ojos tristes. Parnass Ediciones. Barcelona. 63 pàgines.
Una poesia pausada, observadora, melancòlica, d’una autora ja prou coneguda per les seves publicacions, i que a més ara ha estat traduïda a l’anglès als Estats Units. Una poesia de dones turmentades, adolorides pels trencaments i les absències, també del sexe. Una poesia que, malgrat el dolor, vol ser com aigua enmig del desert. 
Micaela Serrano. No dejes de ser lluvia. Parnass Ediciones. Barcelona. 66 pàgines.
Un llibre de poesia que tracta de les relacions humanes, de l’amor com el sentiment més gran que pot existir a la vida, com el motor del món. “No dejes de ser lluvia” vol dir, explica l’autora, “No dejes de ser vida, no dejes de amar a la vida”.
M. Ángeles Gabalda. ¡Gracias, crisis!  Parnass Ediciones. Barcelona. 76 pàgines. 
Un relat de lluita i perseverància. La història d’un comercial que ha hagut d’anar-se adaptant a feines diverses, en una situació plena de joc brut, fins a aconseguir accedir a un treball digne.
David Fernández. Les veus que parlen al escriure. Parnass Ediciones. Barcelona. 106 pàgines.

Un recull de poemes on es troben somnis, records, emocions... coses que fan moure l’ànima i la ment cap al món de les arts. Són també l’ímpetu i la inspiració que romanen darrere del text creat.
Eva Díaz. Nutrición Física-Mental y Emocional. Editorial La Plana. Barcelona.
L’autora vol mostrar en aquest llibre la relació que hi ha entre la nutrició i la salut psicològica i mental. Aporta una visió dels transtorns psicològics més comuns, i proposa recursos per fer-hi front a partir de l’alimentació i del que la natura ens ofereix.
Constancio Zamora i Carlos Sánchez-Batalla. Historia de Montizón. 490 pàgines.
L’exregidor viladecanenc Constancio Zamora publica, en col·laboració, aquesta història del poble de Montizón, a la província de Jaén, que inclou també la història de les dues aldees que formen part del municipi, Venta de los Santos y Aldeahermosa. 
Constancio Zamora, Jorge Manrique y su familia por tierras de la frontera de Castilla con Al-Andalus. 
També aquest mateix any, Constancio Zamora ha publicat aquesta obra que recull diversos episodis de la vida del conegut poeta del segle XV Jorge Manrique.