diumenge, 3 de novembre del 2013

La fraternitat, a l’aigüera

Aquest és el cartell que hi ha a les urgències de l’Hospital de Viladecans: l’atenció per a les persones sense targeta sanitària comporta, d’entrada, un pagament de 130 €. Una mesura que atempta contra la salut dels veïns i veïnes sense papers i, de retruc, contra la de la població en general, perquè des del punt de vista epidemiològic pot provocar la transmissió de malalties senzillament perquè els malalts no poden pagar-se l’atenció sanitària. 
Una mesura que, també, reforça l’estereotip que els estrangers ens “roben” l’atenció sanitària, cosa que, estadística en mà, és mentida. Les administracions públiques, doncs, en lloc d’eradicar rumors, els reforcen. Bravo. Tot sigui per dipositar en el més pobre la culpa del col·lapse del sistema.
Una mesura perfectament en línia amb la proposta de modificació del codi penal del PP que pretén penalitzar, al més pur estil italià, qualsevol ciutadà que “intencionadament i amb ànim de lucre ajudi una persona que no sigui nacional d’un Estat membre de la Unió Europea a romandre al territori d’un altre Estat membre o a transitar a través del mateix vulnerant la legislació d’aquest Estat sobre estada d’estrangers”. Mesura que, per exemple, pot penalitzar les entitats que treballen amb persones immigrades.
Amb aquesta mena de mesures Europa oblida les arrels. Per a uns, les arrels cristianes; per a d’altres, les arrels republicanes i revolucionàries que ens parlaven de llibertat, fraternitat i igualtat. En qualsevol cas, a cada bugada perdem un llençol.
Mercè Solé