divendres, 1 de novembre del 2013

Lliures d’outlet

El mes d’abril, quan es va confirmar a través de les portades dels diaris que el projecte Viladecans The Style Outlets prenia forma –a pesar que uns dies abans l’Alcalde ens ho havia negat–, vàrem demostrar el nostre posicionament contrari a aquest macroprojecte. Des d’aleshores hem treballat durament per tal d’impedir un despropòsit que fa xantatge emocional amb la difusa creació de llocs de treball. 
És per això, que també ens sumem a la Plataforma que tot just ara s’està consolidant, ja que com més temps passa, més pesen els inconvenients, i més diluïts resten els avantatges. El nucli dur d’aquesta Plataforma està format per dos importants col·lectius, amb interessos diferents, però que es complementen. Delta Viu, l’organització ecologista que fou un dels agents més actius en la lluita contra Eurovegas, i la Unió Catalana de Botiguers, que empara diverses associacions de comerciants de la zona delta de la comarca. 
Viladecans és un dels municipis amb una de les taxes d’atur registrat més elevades de la comarca, per això resulta pervers que es jugui amb la necessitat i la il·lusió de la ciutadania per trobar una feina. Sobretot, quan està per veure quants llocs de treball es crearien i, més important encara, amb quines condicions laborals.
Però el que sí que és segur és la repercussió mediambiental que tindrà aquest projecte, ja que s’asfaltarà i urbanitzarà tota una zona de camps amb una riquesa agrícola extraordinària, afectant el fràgil ecosistema deltaic i impedint la recàrrega de l’aqüífer superior. No té sentit sacrificar més el nostre entorn quan hi ha molts espais industrialitzats buits. 
A més a més, tot i que es puguin crear llocs de treball, la suma pot resultar zero o, fins i tot, negativa. Perquè posem en escac el nostre comerç local. El risc de tancar encara més persianes augmentarà. El comerç de proximitat dóna vitalitat als carrers, crea cohesió social i proporciona feines dignes a molta gent. L’outlet pot destruir tot aquest model de comerç de proximitat que ens caracteritza com a país. 
Cada decisió que pren el nostre consistori defineix el model de ciutat, i sembla que no s’aprèn dels errors. Tornen a caure en un model ja caduc que ens ha dut a la situació on som. No podem anar a cop de despropòsit urbanístic, perquè el preu que paguem a mig termini sempre repercuteix molt negativament al conjunt de la societat. 
Volem una ciutat equilibrada, respectuosa amb el seu entorn, amb carrers vius i actius. Un Viladecans orgullós del seu passat i il·lusionat amb el seu futur, que protegeixi el seu origen pagès i treballi per projectes econòmicament sòlids i de qualitat. Un municipi on el verd natural s’imposi al gris ciment, amb un comerç de proximitat que et conegui i t’aconselli, on comprar no sigui un simple tràmit. L’outlet és un greu obstacle per assolir aquests objectius. 
Bàrbara Lligadas