dilluns, 15 de desembre del 2014

La nostra comarca

El passat 14 de novembre es va celebrar a Viladecans, a l’Àtrium, l’acte de lliurament dels Premis de Reconeixement Cultural promoguts pel Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, que volen ressaltar la tasca que es duu a terme a la comarca en els diversos camps relacionats amb la cultura. Va ser un acte molt ben muntat i molt agradable, i en el qual diverses entitats viladecanenques van ser nominades com a finalistes, i dues d’elles –l’Agrupament Cultural La Lira i el Centre Ocupacional Caviga– van rebre el guardó de l’àmbit corresponent.

La celebració d’aquest acte ens va fer posar els ulls a tots plegats en la nostra realitat comarcal. De fet, el Baix Llobregat no és una comarca gaire cohesionada, ni amb una centralitat clara. La mateixa xarxa de comunicacions, per exemple, no està gens pensada amb criteris comarcals. 

Però tot i així, veiem com cada cop creix més la consciència comarcal. Sens dubte que en aquest sentit van ser un gran impuls les lluites obreres dels temps del franquisme i dels primers anys de la transició. Unes lluites obreres que en els moments actuals han de prendre, i estan prenent, noves formes davant la crisi que tant ens afecta i la manca de les inversions necessàries per poder fer-hi front.

I, juntament amb això, veiem també com creix aquesta consciència a nivell de vida associativa. L’acte del dia 14 en va ser un molt bon signe. I en podríem assenyalar també molts d’altres, començant pels que s’estan realitzant en el nivell més proper de les terres del Delta i que tan clarament es van manifestar en el rebuig al projecte d’Eurovegas. I tot això, amb l’esperit d’integració mútua dins l’amplíssima diversitat que aquí vivim, en aquesta petita pàtria que tan bé expressa el text amb què va començar l’acte del dia 14, i que trobareu reproduït a les pàgines 2 i 3 d’aquesta revista.