dilluns, 15 de desembre del 2014

Valorar el Remolar


Com n’és de difícil gaudir de l’Espai Natural del Remolar en el nostre temps lliure... El que hauria de ser –i ho és– la joia de la corona entre els nostres atractius turístics i mediambientals resulta inaccessible per a la majoria dels mortals, almenys durant gran part de l’any. Això és degut –al meu entendre– principalment a tres motius: 

1) L’horari de l’aparcament. Encara que sembli mentida, durant els mesos de juliol i agost només està obert de 9 a 15 hores, en plena època estival i quan els dies s’allarguen més. La resta de l’any tanca un parell d’hores més tard, exceptuant els caps de setmana i festius d’abril a juny en què passa el cadenat a les set del vespre. En tot cas, si ens desplacem en vehicle privat hem de saber que el Remolar i les tardes conjuguen poc i malament. 

2) La impossibilitat d’arribar al Remolar en carril bici. El Camí del Mar acaba en la seva intersecció amb l’Autovia de Castelldefels i des de la rotonda fins a l’accés a l’espai natural ens separa una carretera d’un quilòmetre –si fa no fa– amb vorals estrets i un parell de revolts perillosos. Tot un esport de risc no apte per a famílies i encara menys per a mainada amb poca experiència damunt les dues rodes. 

3) La inexistència de cap alternativa de transport públic. La línia d’autobús L99 que connecta Viladecans amb la T1 de l’Aeroport del Prat passa a mig quilòmetre del Remolar... però hi passa de llarg. Ningú s’ha plantejat la possibilitat d’habilitar una nova parada o un desviament del trajecte d’aquesta línia per permetre l’accés en transport públic a l’espai protegit. Una parada que, per cert, també podrien utilitzar els turistes aficionats a l’ornitologia i l’observació d’ocells que aterren al Prat. 

¿Tant costaria obrir tots els dies de l’any l’aparcament fins a les set de la tarda? Només es tracta de passar un cadenat... Si realment valorem el que tenim i volem treure’n partit de forma sostenible i responsable, fomentant l’oci familiar, el contacte amb la natura i el turisme de qualitat hem de reconèixer que tenim molt mal plantejat l’accés al Remolar i molta feina pendent. ¿S’imaginen que l’aparcament de la Fageda d’en Jordà tanqués a les tres de la tarda en plena temporada d’estiu? A Viladecans hi ha coses que costen d’entendre. 

Josep Ginjaume