dissabte, 15 d’octubre del 2022

Ca n’Amat. Un museu per a la ciutat

Façana principal de Ca n’Amat pel carrer de les Sitges,
abans de les obres d’ampliació i restauració de l’immoble,
2010. Fotografia de Josep Cortés. Oficina de Patrimoni Cultural.

L’Ajuntament de Viladecans és, des del juliol de 1995, propietari de l’edifici anomenat Ca n’Amat, situat al carrer de les Sitges 1-3, cantonada amb el carrer d’Àngel Guimerà, al bell mig del Barri Antic de la ciutat. L’immoble fou construït l’any 1848 –si bé la construcció es va realitzar sobre un altre anterior a aquesta data, molt possiblement de la segona meitat del segle XVIII–, i reformat l’any 1867. Al llarg dels anys 1893-1899, 1904 i 1924, la família propietària –els Sala Amat Targa– van realitzar diverses modificacions a l’interior de l’edifici. Es pot concloure que Ca n’Amat és un edifici de quatre cossos: tres construïts entre 1848 i 1867, de planta baixa, pis i golfes, i el més antic, a la banda est, de la segona meitat del segle XVIII, format per una planta baixa i pis. 

Panoràmica actual de les sales d’exposicions temporals a la
 primera planta de l’edifici nou, entre el carrer d’Àngel Guimerà
 i el carrer de les Sitges. Oficina de Patrimoni Cultural.

L’estructura interna de la casa reflecteix la vida d’un propietari local acomodat del delta del Llobregat –en el nostre cas Joan Amat i Sala (Gavà, 1818 – Viladecans, 1892)–, de mitjan segle XIX, combinant elements d’estètica benestant amb elements de la vida agrícola, activitat econòmica principal del Viladecans del Vuit-cents: estances i dormitoris dels propietaris amb mobiliari de tipus isabelí i modernista; cuina i sitges de l’interior de la casa i els cups existents al pati. La propietat de l’immoble, des de la segona meitat del segle XVIII fins l’any 1995 sempre ha estat de la mateixa família, els Sala Amat Targa.

Imatge de la restauració de les pintures murals –de mitjan segle XIX–
i de les portes de la sala noble de l’edifici històric de Ca n’Amat.
Oficina de Patrimoni Cultural.

Des de juliol de 1995, una vegada l’immoble passa a ser de propietat municipal, es realitzen diversos treballs per concretar i delimitar les seves funcions i usos. D’altra banda, des de 2004, des del departament de Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de Viladecans, s’han desenvolupat al mateix edifici tota una sèrie d’activitats vinculades a la difusió del patrimoni cultural local i de la memòria col·lectiva, mitjançant la realització de xerrades col·loquis, tallers, itineraris i exposicions, entre d’altres activitats.

Per tal de reordenar i disposar d’un instrument de futur sobre el patrimoni cultural de la ciutat, el Ple Municipal de l’Ajuntament de Viladecans, amb data 20 de desembre de 2007, va aprovar el Pla Director de Patrimoni Cultural de la Ciutat de Viladecans. En aquest Pla Director es determina fer de l’edifici de Ca n’Amat un centre d’interpretació del patrimoni de la ciutat, amb especial dedicació al segle XIX –període històric anterior a la gran transformació de la ciutat i del territori deltaic–, aportant així una visió complementària a la que donen o donaren altres equipaments museístics de les poblacions veïnes.

En paral·lel a la redacció del Pla Director, l’Ajuntament de Viladecans encarregà a l’empresa Kuanum la redacció del projecte museogràfic bàsic així com a l’arquitecta Anna Rovira i Vergés la redacció del projecte arquitectònic, de restauració i ampliació de l’edifici de Ca n’Amat, actuacions que es desenvolupen entre desembre de 2007 i febrer de 2009 i amb constant interacció entre els dos projectes: el museogràfic i l’arquitectònic, que s’anaven elaborant i configurant simultàniament. La crisis econòmica que va arrancar el 2008 va paralitzar el projecte de fer de Ca n’Amat un museu per a la ciutat.

Detall de la restauració de la pintura mural del dormitori de les filles
 –de finals del segle XIX– de l’edifici històric de Ca n’Amat.
Oficina de Patrimoni Cultural.

Per tal de fer viable l’execució del projecte, l’Ajuntament aprovà l’execució d’obra en tres fases. La primera, que es va realitzar entre 2011 i 2013, va consistir en la consolidació estructural de l’edifici. La segona es va realitzar entre finals de 2013 i 2014, i van consistir en la construcció de l’àmbit del celler per la banda del carrer de les Sitges. 

Al llarg de l’any 2014, i en paral·lel a les obres d’ampliació de l’espai de Ca n’Amat pel carrer de les Sitges, es procedeix a fer una adaptació del projecte museogràfic bàsic per a tota la planta baixa de l’edifici de Ca n’Amat, així com de la planta baixa del nou edifici que s’estava construint, a fi i efecte de que al gener de 2015, pogués començar a funcionar com a museu, si bé en una versió molt reduïda. I així, efectivament, el 24 de gener de 2015, Ca n’Amat – Museu de Viladecans obre les portes, a la planta baixa de l’immoble, amb els següents espais visitables: sala del Celler, per a tallers i audiovisual; sala dels Cups per a sala d’exposicions temporals i espai polivalent; sala Joan Amat i Sala per explicar el patrimoni de la ciutat; cuina, com a àmbit específic del museu; i els patis del Passat i del Present. 

La planta baixa de Ca n’Amat i annex funcionarà com a museu de la ciutat des de gener de 2015 fins a juliol de 2019, data en la qual es tanca per començar les obres, definitives, de reforma i ampliació. Aquestes van començar el gener de 2020 i han contemplat l’ampliació de l’edifici antic per la banda del carrer d’Àngel Guimerà, el manteniment de la façana de l’antiga masoveria –que fa d’enllaç entre el nou edifici del carrer Àngel Guimerà i el ja construït pel carrer de les Sitges– i la construcció d’una planta soterrània. S’ha mantingut tota l’estructura interna de la planta primera de l’edifici històric de Ca n’Amat: la sala noble, els dormitoris, l’espai de la minyona i la comuna. Dins del projecte constructiu també s’ha inclòs la restauració i recuperació de les pintures murals –de cronologia de mitjans a finals del segle XIX– que hi havia en diverses estances de la primera planta de Ca n’Amat. A data d’avui estem a la recta final de les obres.

Al llarg del 2021 es treballa el projecte museogràfic executiu que determina tots els elements i continguts de què ha de disposar l’edifici de Ca n’Amat per a explicar com vivien els viladecanencs i les viladecanenques, i per extensió la resta d’habitants del delta del Llobregat, en el segle XIX. 

El projecte museogràfic, a la planta baixa, combina tota una sèrie d’audiovisuals i interactius, així com una sala immersiva, que juntament amb els objectes i peces –exposats en vitrines– i la museïtzació d’una cuina tradicional ens aproximaran al que ha estat l’evolució històrica de la nostra ciutat. La cuina com a mostra singular pretén posar en valor el passat agrícola de la població, lligant els productes agrícoles locals a l’alimentació i la seva comercialització, tot això combinat amb diversos interactius sobre el patrimoni cultural i un altre més específic sobre el Museu de Viladecans, com a introducció a l’edifici i els objectes i peces que es conserven.

A la planta primera es troben les sales d’exposicions temporals i permanents. Les sales d’exposicions permanents corresponen a l’edifici històric de Ca n’Amat, en les quals a partir del mobiliari i les pintures existents –que ambdós elements han estat restaurants prèviament– es recrearan diversos ambients –el despatx de l’amo, l’habitació del matrimoni, la sala noble, l’habitació de les filles, l’habitació de l’hereu, la comuna i finalment, la cambra de la minyona– que ens portaran a l’ambient de mitjan segle XIX. Aquestes estances ens seran explicades per membres de la família Amat, a partir d’una aplicació digital App, per a dispositius mòbils i tauletes, que ens aportarà informació del personatge, de molts aspectes de la vida local –i per extensió del segle XIX: política, ensenyament, sanitat i higiene, gènere, treball, alimentació, festes i tradicions, religió, avenços tecnològics, etc.– del mobiliari així com de les pintures restaurades. Aquesta informació es complementa amb un audiovisual sobre la família Amat i sobre el mateix edifici.

La museografia també abasta els patis del Passat i del Present on a partir de diversos objectes, estances i peces de l’àmbit agrícola s’enllaça amb el discurs de l’interior de la casa. 

A banda dels espais d’acollida de visitants i d’administració de l’equipament, l’edifici disposa d’una planta soterrània amb espais per a la documentació de peces i per a la conservació, en condicions adequades de temperatura i humitat, dels objectes i peces que conformen el Museu de Viladecans. També, tant a la planta baixa –sala del Celler– com a la planta segona, es disposa d’espais per a la realització d’activitats didàctiques o de difusió del patrimoni cultural de la ciutat.

Esperem que molt aviat tot això sigui realitat.

En tot cas i per anar fem boca us convidem a la inauguració de l’exposició Descobrir el Museu de Viladecans (MUVA), de producció pròpia, que tindrà lloc el proper dimarts, 18 d’octubre, a les 7 de la tarda a la sala d’exposicions de la Torre del Baró. Amb aquesta exposició es vol explicar com funciona un museu i en aquest cas el nostre, el Museu de Viladecans. Us hi esperem!

Rosa Cañisá Abancó

Tinenta d’alcalde regidora delegada de Patrimoni Cultural