dissabte, 15 d’octubre del 2022

Dones, les cures i la salut emocional a debat a La Taula

Imagineu-vos un debat sense conferenciats i sense públic. Un debat en el qual no existeix la divisió entre l’escenari i platea. Un debat on tothom hi està convidat i té dret a parlar i que la seva veu sigui escoltada. Aquesta és la proposta que, sota el nom de La Taula, es presentarà i representarà el pròxim dia 27 d’octubre, dijous, a la Sala Petita de l’Àtrium. L’activitat, inspirada en una proposta performativa de la companyia nord-americana Split Britches i que s’ha realitzat amb èxit al Teatre Lliure de Barcelona, compta amb la participació activa de l’Àtrium i la Biblioteca de Viladecans. De fet, La Taula forma part d’un programa pilot de la Diputació de Barcelona i el Teatre Lliure per oferir experiències artístiques, culturals i educatives innovadores a diversos municipis de Barcelona amb l’objectiu d’establir vincles ferms i estables entre el teatre i el territori. 

Pel que fa a la dinàmica de l’activitat és senzilla. Al centre de l’escenari hi haurà una taula amb diverses cadires i micròfons. Qui vulgui, s’hi podrà asseure i mostrar la seva opinió. Ho podrà fer amb la paraula, el moviment i, fins i tot, amb el silenci. El tema triat per conversar a aquesta taula és Dones, les cures i la salut emocional. Una qüestió que afecta a tothom i que està al centre de debat feminista. Les participants del Club de Lectura Feminista de la Biblioteca de Viladecans participaran en el debat després de la lectura de l’obra de Maria Llopis La revolución de los cuidados.

Per iniciar la conversa es llançaran preguntes que seran formulades per una amfitriona, que en aquest cas serà l’escriptora viladecanenca i guanyadora de l’últim premi literari Delta, Eva M. Garrigosa. L’autora serà l’encarregada de presentar l’acte, exposar la temàtica i procurarà que es segueixin les normes d’aquesta dinàmica.

La Taula serà un punt de trobada i reflexió conjunta, un espai per fer-se preguntes i trobar nous matisos. A La Taula hi són convidades totes aquelles persones valentes que s’atreveixin a opinar i desafiar les convencions que mostren una societat polaritzada i en blanc i negre. 

El programa a més es completarà amb la proposta escènica Síndrome de gel, un espectacle de Xicu Masó sobre la crisi migratòria a Europa. Una obra que ens mostra la història d’Eman i les seves dues filles, Baran i Ginar, que van arribar a Suècia fugint de la guerra d’Iraq. L’obra es representarà el dia 29 d’octubre.

Per participar a La Taula cal inscriure-s’hi a través de la pàgina web de l’Àtrium. Es pot fer completant aquest formulari i a través del codi QR: 


L’agenda d’octubre

ACTIVITATS PER A ADULTS
Divendres 21 d’octubre, 18:30h. Tertúlies filosòfiques. Parlarem sobre: Aporofòbia. Per què s’estigmatitza cada vegada més la pobresa? Sempre ha estat així? Anem cap a un món amb més pobres? Dinamitzador: Toni Cano.
Dijous 27 d’octubre, 18.00h: La Taula. Una nova experiència de diàleg i democràcia on tothom s’asseu a la taula i participa amb la paraula, el silenci o el moviment. Parlarem sobre: “Dones, les cures i la salut emocional”. Activitat en col·laboració amb Àtrium, un projecte del Teatre Lliure. Dinamitzadora: Eva Maria Garrigosa, guanyadora del Premi Delta 21-22. Lloc: Sala Petita de l’Àtrium. Activitat oberta on tothom hi està convidat. Podeu fer la inscripció prèvia a través del següent enllaç. 

TALLERS AMB CONTINUïTAT (sense places lliures)
Divendres 14 i 28 d’octubre, 17.30h. Taller de conversa en anglès. Dinamitzador: Pere López. Cal inscripció prèvia.

CLUBS DE LECTURA (places lliures al Book Club, Còmic Club i Club de Lectura de Teatre)
Dimarts 4, 11, 18 i 25 d’octubre, 17,30h. Tertúlies dialògiques. Parlarem sobre: “El Quijote” de Miguel de Cervantes. Dinamitzadora: Belinda Siles. Lloc: INS Mestres. Cal inscripció prèvia.
Divendres 14 d’octubre, 18.30h: Book Club. Llegim: “Atonement” de Ian Mc EWan. Dinamitzadora: Paula Sàbat. Cal inscripció prèvia.
Dimecres 19 d’octubre, 18.30h. Còmic Club. Parlarem sobre: “Steeple” de John Allison. Dinamitzadora: Chus Rodriguez. Lloc: INS Mestres. Cal inscripció prèvia.
Dijous 27 d’octubre, 18.00h: Club de lectura feminista. Parlarem sobre: “La revolución de los cuidados” de Maria Llopis dins de l’activitat La Taula. Dinamitzadora: Esther Benito. Lloc: Sala Petita de l’Àtrium. Cal inscripció prèvia.
Dijous 3 de novembre, 19h. Club de lectura de Teatre. Comentem: Comentem “Una noche sin luna” de Sergio Peris-Mencheta i “Zona inundable” de Marta Barceló i presentem “L’Oreneta” de Guillem Clua i “Moriu-vos” de Sol Picó i Joan Arqué. Dinamitzador: Joan Vinyals. Cal inscripció prèvia. Dimecres 28 de setembre, 18.00h: Club de lectura feminista. Parlarem sobre: “L’abocador” d’Eva Maria Garrigosa, guanyadora del Premi Delta 2022. Comptarem amb la presència de l’autora. Dinamitzadora: Esther Benito. Lloc: INS Mestres. Activitat oberta a tothom. Cal inscripció prèvia. 


El buen padre
Hafid, Nadia
Barcelona, Sapristi 2020
El buen padre és la primera història llarga de l’autora i il·lustradora Nadia Hafid (Terrassa, 1990). Narra de forma emotiva i crua la història d’una família amb un element corrosiu en el seu nucli com és el pare. La protagonista, J., és només una nena quan ella i la seva germana viuen la crisi del matrimoni dels seus pares. Aquest, arribat del Marroc, no troba feina i s’enfonsa en una depressió que el paralitza. Hafid, amb un registre gràfic de colors freds i traços geomètrics, inspirat en el minimalisme de Chris Ware, representa a la generació Graf junt amb autores com Maria Medem i Ana Galvañ. L’Associació de crítics y divulgadors de còmic d’Espanya (ACDCómic) va escollir El buen padre com l’obra del millor autor emergent de 2020.


Sigues un arbre
Gianferrari, Maria
Barcelona, Baula, 2022
Àlbum il·lustrat per a infants a partir de 6 anys que fa una crida a favor de la natura i de la coexistència respectuosa amb els éssers vius del Planeta. El llibre ens pregunta: “Alguna vegada t’has parat a pensar quant ens assemblem als arbres? És sorprenent! Els nostres braços poden ser les branques i els nostres peus les arrels. Però hi ha molt més. Hi ha similituds en la nostra anatomia, en el nostre funcionament individual i, fins i tot, en el nostre comportament col·lectiu”. Els nens i nenes aprenen en aquest àlbum infantil no sols les semblances amb els nostres germans sinó també la necessitat de cuidar-los. El llibre està escrit per Maria Gianferrari i il·lustrat per Felicita Sala.