dissabte, 15 d’octubre del 2022

La nova normativa d’ús de la xarxa d’equipaments comunitaris o la mort de la cultura als barris

 

Fa uns mesos des de l’Ajuntament es van convocar les associacions de Viladecans per presentar la proposta de la nova normativa d’ús de la xarxa d’equipaments comunitaris. La proposta, de forma resumida, modifica la forma d’assignació dels espais destinats a entitats i associacions culturals, afavorint l’ús d’espais depenent de les necessitats de l’associació en comptes d’una assignació fixa.

En general és una proposta positiva per al grup d’entitats públiques, ja que dona a les associacions més petites més visibilitat i, per tant, la possibilitat que el teixit cultural de la ciutat creixi. Però aquesta proposta té un problema molt gran localitzat en un punt en concret. Dins de la normativa, es proposa la possibilitat que entitats privades puguin llogar els espais públics destinats a entitats culturals sense ànim de lucre. En d’aquesta convocatòria es va deixar un espai de debat entre les associacions per donar feedback de la normativa presentada, on la gran majoria d’entitats es va oposar o va mostrar preocupació pel punt citat. Lluny d’escoltar les observacions donades, l’Ajuntament les va ignorar totalment, arribant a ridiculitzar els arguments donats per algunes de les persones preocupades.

Per defensar aquesta mesura, l’Ajuntament ha donat diferents arguments: per una banda, s’indica que aquestes cessions només es faran en hores on les instal·lacions no s’utilitzin per una entitat pública. Per l’altre, que al llogar aquests espais es crearan uns ingressos per a la ciutat que es podran invertir en millors serveis. Finalment, quan es parla d’entitats privades també es parla de talleristes autònoms, que poden realitzar tallers o xerrades d’àmbit cultural. Tots tres punts conformen una gran fal·làcia, que oculta la realitat que és un empobriment de la cultura a la ciutat.

Per una part, el tema dels espais buits sense ús. La realitat de les associacions a Viladecans és que no hi ha espais suficients per a totes les entitats. Moltes associacions han manifestat en les diferents reunions de la mostra d’entitats que els espais que se’ls adjudiquen són insuficients o no són aptes per a l’activitat que duen a terme. En comptes d’apostar per la creació de nous espais culturals, per tota la ciutat es poden trobar cada vegada més locals comercials tancats, que es queden en aquest estat durant anys.

Seguint pels possibles ingressos per a la ciutat, crec que és un enfocament erroni per part de l’administració. Quan es parla de cultura, de l’últim que s’hauria de parlar és de guanys monetaris. En el moment que es dona l’oportunitat d’utilitzar espais públics per una quantitat de diners, estàs posant un particular per davant de tot un conjunt de persones que de forma voluntària dediquen part del seu temps a la difusió de cultura. Segons el directori en línia d’entitats de Viladecans, a la ciutat hi ha més de 170 entitats culturals dedicades a diferents àmbits culturals: salut, oci, art, esport, igualtat... Totes aquestes entitats representen milers de persones amb coneixement de temes molt diversos que ofereixen activitats i formacions de forma totalment gratuïta. I és aquest el principal problema, donar un servei de pagament per uns pocs envers un coneixement a la mà de tothom. Deixar morir tot un conjunt cultural per un grapat d’euros en una ciutat amb un superàvit de 18 milions d’euros a finals de 2021.

Per sort tot el descrit en aquest article només és una proposta de llei, cosa que significa que no és tard encara per evitar aquesta privatització cultural. Una vegada es presenti l’esborrany final, s’obrirà un període d’al·legacions. Des d’El Dado Dorado estem preparant una recollida de signatures per tal que les empreses privades no puguin utilitzar els espais destinats a entitats sense ànim de lucre. Aquestes signatures serviran per fer força i demostrar que no és una petició personal, sinó que el col·lectiu d’associacions i els habitants de Viladecans ens preocupem per una cultura lliure. Si esteu interessats a participar en aquesta proposta, podeu posar-vos en contacte amb nosaltres a través de les nostres xarxes socials o aprofitar i venir a conèixer-nos a una de les nostres activitats que oferim de forma oberta i gratuïta.

Carlos Castilla García

Secretari d’El Dado Dorado