dijous, 15 de febrer del 2024

Acte sobre Josep Iturrioz, el Manquet

 

El Manquet (1902-1969) va ser el president d’Esquerra Republicana de Viladecans durant la república i la guerra, i després va ser empresonat pel franquisme i condemnat a mort; una pena, però, que li va ser commutada per sis anys i mig a la Model. Quan en va sortir, va tornar a Viladecans i aquí va morir. Li deien el Manquet perquè, quan era jove, treballant en una impremta, una màquina se li va endur quatre dits de la mà dreta, tots llevat del dit gros.

El Manquet era un home eficaç, dur, i bona persona. Va ser la mà dreta de l’alcalde Llorenç Puig i de fet, segons explica tothom, era qui, sobretot durant la guerra, feia funcionar el poble. I jo crec que la cosa més valuosa que es pot dir d’ell és que, en els dies inicials de la guerra, va ser un dels qui més va treballar per evitar morts a Viladecans. Cap ni un no n’hi va haver. Els que van morir, va ser fora del poble, com els Germans Gabrielistes. I després, ja l’any 1938, el Jaume Abril, detingut pel SIM, el Servei d’Informació Militar. A Viladecans, en canvi, el juliol i l’agost de 1936 no va morir ningú. El Manquet es va coordinar amb el Baldiri Miracle, el campaner, que era la persona clau del món catòlic, i miraven d’anar avisant els possibles objectius dels milicians per assegurar que es poguessin escapar. D’aquí en va sortir una bona amistat entre tots dos, l’un roig i l’altre dels anomenats nacionals.

I bé. Tota aquesta introducció és per dir que, per aquelles casualitats de la vida, el llibreter Ricard Caba va llegir, en una entrevista, que Francesc Torres Iturrioz, artista visual i escriptor, que acabava de publicar el llibre La campana hermètica, havia passat part dels estius de la postguerra a Viladecans, a casa d’un avi represaliat pel franquisme. Va identificar fàcilment qui era aquest avi, i a través de l’editorial Univers que havia publicat el llibre, va entrar en contacte amb Francesc Torres, el qual es va mostrar encantat de venir a Viladecans a explicar coses d’aquells estius a la torreta que l’avi s’havia fet al carrer Carles Altés, al final del poble.

I així, tres entitats de la ciutat, Viladecans Punt de Trobada, el Grup Tres Torres i la llibreria Els Nou Rals, vam convocar el passat 18 de gener un acte al Museu de Ca n’Amat, en què van intervenir Francesc Torres i el qui signa aquest article. També hi va col·laborar el Departament de Patrimoni Cultural amb una petita però molt interessant mostra de documents referits a Josep Iturrioz que es troben a l’Arxiu Municipal de Viladecans.

Aquest article no és el lloc per recollir les coses que va explicar el ponent, però sí que podem dir que ens va retratar l’energia del personatge i també com era la vida viladecanenca els anys 50 i 60, quan s’anava construint el barri de la Montserratina i ell va començar a jugar amb aquells nens que tan diferents semblaven.

Francesc Torres ens ha promès escriure per a la nostra revista algunes històries d’aquella època. Les llegirem amb ganes.

I acabo recollint una cosa que es va dir en l’acte i que em permeto demanar que ja seria hora que s’activés. I és que Josep Iturrioz, el Manquet, es mereix un carrer a Viladecans. Tenim carrers dedicats a dos personatges clau d’aquella època: Llorenç Puig i Mariano Sanjuán. El Manquet també va ser-ho, un personatge clau. O sigui que ens falta.

Josep Lligadas