dijous, 15 de febrer del 2024

Un mes, una presentació

 

La Biblioteca, juntament amb la llibreria Els Nou Rals de Viladecans, ha engegat un nou projecte que consisteix en la presentació mensual de llibres per part dels seus autors i autores. Així, la Sala d’Actes acollirà sessions cada mes per conversar al voltant de novetats literàries o publicacions recents que hagin tingut impacte tant per la seva qualitat com per la temàtica que plantegin. Les xerrades estan obertes a tothom i no cal inscripció prèvia.

La primera obra d’aquest nou projecte va ser la presentació de la novel·la Casada i callada, de l’autora Emma Zafón, el passat 1 de febrer. Una novel·la que van llegir el Club de Narrativa i als Clubs de Lectura Feminista de la Biblioteca. Una oportunitat per conèixer l’escriptora, reflexionar al voltant de la seva obra i comentar tot allò que la novel·la va suggerir. Casada i callada, que va ser una de les nou nominades al Premi Òmnium a la millor novel·la de 2023, va generar debat sobre la realitat de les dones nascudes entre els anys 50 i 60 a les zones rurals.

La segona presentació serà Riu de safirs, de l’autor Marc Pastor, criminòleg que treballa a la policia científica dels Mossos d’Esquadra. La trobada serà també a la Biblioteca el dijous 29 de febrer. Marc Pastor és autor d’algunes de les novel·les negres de més èxit els últims anys en llengua catalana. De fet, algunes de les seves obres han sigut traduïdes l’anglès, alemany, italià, el francès, el txec, l’hongarès, el polonès i el coreà. La seva narrativa destaca per utilitzar, sense complexos, un ampli ventall de gèneres literaris amb un domini de la llengua i de la tensió narrativa que enganxa des de la primera pàgina. La novel·la és protagonitzada per l’Esmeralda, una dona forta i misteriosa, que és capaç de preveure les morts, i el Tahiri, un policia sense vocació però amb principis, que s’esforça per posar pau entre les bandes rivals que es disputen el control del negoci de les mines de safirs de Madagascar. Una obra que combina la dignitat literària i l’aposta comercial i, com ell mateix diu, “sobre l’ànima humana encara que després ho disfressi d’aventures”. L’acte serà presentat per l’escriptor local Albert Villanueva, gran coneixedor del gènere policíac i d’intriga.

A més d’aquestes dues sessions estan previstes més presentacions per la resta de l’any que encara estan per confirmar i que donaran forma a un projecte que vol apropar la literatura i els seus escriptors a la ciutadania de Viladecans.

La llibreria Els Nou Rals participa de manera activa en aquest projecte juntament amb la Biblioteca. Des de l’any 2013 la llibreria és una cooperativa cultural de proximitat a Viladecans, vinculada a la cultura crítica i als moviments socials de la ciutat. És també un punt de trobada cultural amb la programació de presentacions, exposicions, xerrades, cursos, entre altres propostes.

 

Michael Freeman sobre... color y tono: clase magistral de fotografía

Michael Freeman

Barcelona: Blume, 2023


Aquest llibre adopta la nova tendència a disparar en color, recorrent a l’àmplia experiència de Freeman, tant editorial com professional, que ha adquirit al llarg d’una carrera que abasta dues eres del color: l’analògica i la digital. El color i el to es consideren fonamentals per al procés de creació d’imatges. Els fotògrafs s’inspiren no sols en els grans fotògrafs coloristes de la història, com Paul Outerbridge i Ernst Haas, sinó també en la nova llibertat que proporcionen els sensors digitals i el programari de processament contemporanis. De manera clara i meditada, explica com aconseguir no sols un color acceptable, sinó un color perfecte, en línia amb el propi gust de cada fotògraf. Amb detallats consells i una anàlisi del paper de la pel·lícula, que incorpora els estàndards estètics que encara avui continuen vigents.


A casa teníem un himne

Maria Climent

Barcelona: L’Altra Editorial, 2023


La Remei té més de quaranta anys, està casada i té un fill, treballa moltes hores a l’hospital i està absorbida per la vida domèstica i professional. La seva germana Marga, una mica més jove, és tot el contrari: soltera i sense cap projecte vital ni professional que la lligui, té la sensació que li ha passat la joventut sense adonar-se’n i encara busca el seu lloc al món. I la mare de totes dues, l’Erne, ja fa més de quinze anys que va instal·lar-se a Itàlia i ha construït una vida nova allà, deixant enrere la vida al poble i les seves dues filles, que no l’hi perdonen. Però quan la Remei arrossega la Marga fins al cor de la Toscana perquè necessita un refugi, i unes quantes solucions, aquestes tres dones distanciades i diferents, amb aspiracions i experiències tan dispars, hauran d’aprendre a entendre’s i a comunicar-se, i lluitaran per retrobar-se després que es desveli un secret familiar que va marcar definitivament la vida de totes tres. Amb la delicadesa narrativa i el sentit de l’humor agredolç de Gina, la seva primera novel·la, A casa teníem un himne explora els secrets familiars, les tries vitals i les oportunitats perdudes.


La història de Júlia que tenia ombra de nen

Christian Bruel

Blanes: Editorial EntreDos, 2023


A la Júlia no li agrada anar pentinada i tampoc no és gaire curosa. Els seus pares no porten gens bé que no es comporti com cal segons ells, i sempre l’estan renyant. Però la Júlia no entén res, i ella voldria que li fessin abraçades, li adrecessin paraules dolces i la deixessin ser qui és. Sembla que als grans que envolten la Júlia els molesta tot el que fa, perquè són coses que no hauria de fer una nena. Un dia es desperta amb una ombra que no reconeix. Se’n podrà fer amiga o l’allunyarà d’ella mateixa?

Un àlbum que anteposa les persones als estereotips. La història de Júlia que tenia ombra de nen es va publicar originalment l’any 1976. Aquest àlbum, que va marcar una època, es publica ara per primer cop en català. Per a infants d’entre 7 i 10 anys aproximadament.

Biblioteca de Viladecans