dilluns, 15 de juliol del 2024

Cuidem la platja

                                 

La platja de Viladecans té una extensió aproximada de 26 hectàrees. S’estén des de la desembocadura de l’estany del Remolar fins a la de l’estany de la Murtra. Pel seu valor natural, una part important de la platja, la pineda litoral i les dunes formem part de la Xarxa Natura 2000.

Les nostres platges, a més, formen part dels Espais Naturals del Delta del Llobregat, i estan envoltades per un mosaic de paisatges i ecosistemes molt rics en hàbitats i espècies de flora i fauna, com són les pinedes litorals, els aiguamolls i les maresmes, la llacuna del Remolar i la riera de Sant Climent.

Per sort, han quedat enrere els anys en què la gent de Viladecans havien d’anar a les platges de Gavà o Castelldefels perquè teníem el territori ocupat pels càmpings que impedien el lliure accés a la platja.

Des del tancament dels càmpings Les Filipines i El Toro Bravo entre el 2004 i 2005, l’Ajuntament de Viladecans i el Consorci per a la Protecció i la Gestió dels Espais Naturals del Delta del Llobregat han treballat conjuntament per recuperar les platges de la Murtra, del Remolar i la pineda de Cal Francès.

La feina de restauració de les nostres platges ha estat llarga i intensa. En deu anys s’ha recuperat tot el front de comunitats dunars de les platges del litoral de Viladecans. Aquesta situació ha permès que les nostres platges recuperin gran part de la seva dinàmica i dels valors naturals propis dels sorrals costaners, i de comptar amb la presencia d’algunes espècies amenaçades com el corriol camanegre o la tortuga marina / tortuga babaua, que l’any passat va tornar a criar a la nostra costa.

Ara tota la feina de recuperació feta al nostre litoral es troba en risc degut a la regressió del litoral del Delta, que els últims anys està afectant molt directament les nostres platges. Només a l’últim any, s’han perdut més de 26.000 m3 de sorra a la platja de la Pineda, on hi ha els jocs, la guingueta i el servei de salvament.

Les causes que provoquen la pèrdua de sorra són diverses. D’una banda l’afectació de grans infraestructures com l’ampliació del port de Barcelona i el desviament del riu Llobregat, que han aturat l’aportació natural de sediments i de la sorra al Delta, modificant la dinàmica. Una altra afectació estructural, és l’alteració de la línia de la costa amb la proliferació de ports esportius i espigons.

 La segona afectació important és la influencia del canvi climàtic que ha incrementat la freqüència, la intensitat dels temporals, i la força amb què impacten les ones contra la platja, que són la causa d’una pèrdua important de sorra que després no es recupera. Un altre factor climàtic que té efectes sobre la regressió del litoral del Delta del Llobregat és l’increment del nivell del mar per l’augment de les temperatures.

En situació de normalitat, el mar podria regenerar la sorra de les platges de manera natural, però ho faria a llarg termini. Enguany per contribuir en el procés de recuperació i poder fer ús de la platja i dels seus serveis, des de l’Ajuntament, hem sol·licitat a la demarcació de costes que faci una actuació d’urgència orientada a reparar els danys que van causar els darrers temporals. Aquets treballs consistiran en abocar trenta mil metres cúbics de sorra a la platja de la Pineda de Viladecans per així recuperar l’amplada de la platja i garantir els serveis durant la temporada d’estiu.

En la darrera dècada hem recuperat les nostres platges, i ara tenim el repte de conservar-les per gaudir-les, i ser capaços de traspassar-les a les següents generacions. És per això que apostem per trobar solucions que no malmetin la natura. És a dir, continuem treballant per trobar solucions a llarg termini respectuoses amb el medi ambient i el mar.

Encarni Garcia