dilluns, 15 de juliol del 2024

L’imprescindible protagonisme de Caviga

            

Concentració davant del’Ajuntament, el passat 27 de juny

Fa quatre dies, el 27 de juny, vaig participar de la manifestació que els treballadors de Caviga van fer davant de l’Ajuntament de Viladecans per reclamar els seus drets laborals. A la plana següent trobareu el seu manifest.

Uns drets indiscutibles per a uns professionals que fan una feina excel·lent i difícil amb persones especialment vulnerables. Però simultàniament uns drets difícils d’assolir per la dinàmica institucional, que complica extraordinàriament la gestió econòmica dels equipaments i que és molt comuna.

El centre ocupacional Caviga depèn d’una fundació que ve a ser un consorci entre els ajuntaments de Castelldefels, Gavà i Viladecans. Són finançats per la Generalitat. I els seus sous depenen d’un conveni col·lectiu l’aplicació del qual negocien els sindicats amb la patronal d’aquesta mena d’equipaments. Que hi hagi diners o no per aplicar aquest conveni no depèn dels guanys de la patronal (que sol no tenir afany de lucre i anar molt justeta) sinó del conjunt de despeses que es negocia amb la Generalitat i que inclou salaris, subministraments i moltes altres coses. De manera que si, com ha estat el cas, els subministraments s’apugen molt, corren el risc de no poder pagar els treballadors.

De fet això és així de complicat també perquè la Generalitat, tot i tenir competència plena sobre el tema, ha fet sempre una política d’escaqueig o, dit d’una altra manera, de deixar la iniciativa en mans del tercer sector i de l’administració local, i d’abandonar una planificació territorial que equilibri necessitats i recursos. Els ajuntaments s’hi han acabat posant, però tot plegat causa distorsions que, com en el tema del conveni col·lectiu, acaben pagant els treballadors. De fet no sempre som gaire conscients que els ajuntaments de Gavà, Viladecans i Castelldefels es fan càrrec, per exemple, del transport dels usuaris del centre, que no és precisament barat (i no funciona gens bé, però aquest és un altre tema).

La manifestació del 27 es va donar pocs dies abans del festival de Teatre al Carrer, en què Caviga va presentar “Tic-tac, malsons”, un espectacle esplèndid, un signe de la qualitat de la feina de professionals i usuaris del centre, que alhora és una mostra de les immenses capacitats d’unes persones que massa sovint menystenim a la pràctica.

L'espectacle de Caviga, el 5 i 6 de juliol passat, dins del Festival deTeatre de Viladecans

Tant a la mani, com a la representació teatral, no van faltar regidors municipals de tot l’àmbit polític. S’agraeix la seva presència. Ara bé, estaria bé que traslladessin als seus respectius partits la necessitat de fer govern a Catalunya per tal que les millores en recursos que tots reconeixem imprescindibles en matèria de persones amb discapacitat poguessin fer-se efectives, tan aviat com sigui possible. O no?

Mercè Solé

MANIFEST

Les treballadores i treballadors dels diferents serveis del sector de la discapacitat de Catalunya volem reivindicar:

Un conveni digne per tots els recursos:

Les persones amb discapacitat i els professionals que dediquem el nostre dia a treballar amb elles, estem afrontant una realitat que no es correspon als valors d’Inclusió, Dignitat i Justícia Social.

Els nostres convenis, a quin més precari, no han sabut adaptar-se als canvis socials, econòmics ni tecnològics dels darrers anys, fent-se evident així que tenim:

Salaris paupèrrims que no reflecteixen l’especialització ni la professionalitat requerida per atendre adequadament a les persones amb discapacitat intel·lectual.

Condicions laborals vergonyoses que impossibiliten retenir talent, afegint la pèrdua d’interès per part de les noves generacions.

Cartera de serveis desfasada (ràtios) envers les noves necessitats de les persones ateses i l’actual model d’intervenció que repercuteix directament en la salut mental dels professionals d’atenció.

Deficiències en infraestructures i equipaments que ens impedeixen oferir un servei de qualitat.

Finançament insuficient per part de les administracions que no permet actualitzar el sector.

EXIGIM una revisió integral dels nostres convenis actuals, que inclogui, però no es limiti a:

Un ajustament salarial que reconegui la feina que fan els professionals i que permeti una vida digna. Equiparant-lo al sous de la pública que són un 35% més alts de mitjana. A més, també cal que es tingui en compte l’augment de l’IPC.

Actualitzar les categories professionals per tal que es reflecteixin les qualificacions i responsabilitats de cada lloc de treball.Volem que se’n pagui d’acord a les nostres titulacions i experiències laborals.

Un pla de finançament que asseguri el desenvolupament i sostenibilitat del sector.

Una revisió de la cartera de serveis on constin una ràtios adequades a les necessitats de suport reals a les persones garantint els seus drets i les seves fites vitals.

Mesures específiques per a una conciliació familiar real tenint en compte que majoritàriament és un sector feminitzat.

 Animem les autoritats, les organitzacions socials, els mitjans de comunicació i la ciutadania en general, a unir-se a la nostra causa i donar suport a les nostres demandes per construir una societat més justa i inclusiva.

Volem posar èmfasi en la importància del sector de les cures en contraposició al poc reconeixement real que rep ja que tothom necessitarà aquests serveis en algun moment de la seva vida.

Reflexionem sobre quina atenció volem

No podem permetre que la inacció i la falta de compromís continuïn sent la resposta als reptes i necessitats de les persones amb discapacitat intel·lectual i de totes aquelles que treballem per recolzar-les.

És el moment que les parts que gestionen els recursos econòmics, la Generalitat i la Patronal, treballin per actualitzar el nostre conveni i dotar-nos d’eines per portar a terme la nostra tasca amb excel·lència i dignitat.