El Centre Cultural Sant Joan de Viladecans té la seu al carrer Pare Artigas número 2. Són unes dependències i una sala de teatre que, tot i ser propietat de la parròquia, les administra de manera autònoma una junta representativa dels socis.
El Centre Cultural d’avui és, de fet, la continuació de l’antic “Centre Parroquial Catequístic”, que encara més enrere era anomenat “Centre Catòlic”. L’inici del Centre Catòlic, situat en les dependències de la parròquia, va ser a principis de 1930. I era hereu de l’antic Centre que, amb el nom de “Patronat Obrer”, s’havia fundat el 1912 a les dependències de la Torre Modolell, per voluntat de Magdalena Modolell i a instàncies del rector Andreu Samaranch.
El Centre Catòlic fou destruït durant la guerra civil espanyola junt amb l’església, rectoria i casa del campaner. Tot el conjunt va quedar convertit en un gran solar. Anys després, un cop construïda l’església i amb l’esforç de tot el poble de Viladecans, el dia 5 de novembre de l’any 1950 tingué lloc la inauguració de la sala nova del teatre del que des d’aleshores es va anomenar Centre Parroquial Catequístic. Va ser amb l’obra “Batalla de reines”, de Pitarra.
La vida artística del Centre, como tota entitat cultural, ha tingut els seus alts i baixos. L’època més esplendorosa fou de 1950 a 1960, en què s’hi feia teatre i cinema. Mentre que a partir de 1966 es va entrar en una època de decadència. El Centre es trobava gairebé tancat, tota vegada que les representacions teatrals eren molt poques, i les sessions de cinema s’havien acabat.
A principis dels anys 70 neix el grup de teatre L’Escarbat i s’inicien una colla d’activitats teatrals (la primera, “Pigmalió”, el setembre de 1972) i d’altres tipus als locals del Centre, que duren un cert temps. Però la consolidació arriba quan a meitat de l’any 1974 es forma l’Agrupació Cultural Mossèn Cinto Verdaguer. Aquest grup va ser convidat pel rector mossèn Salvador Jordi a utilitzar l’espai del Centre, i així va tornar a arrencar l’activitat en aquest espai.
Durant tots aquests anys s’hi han fet una sèrie de millores, sobretot des dels anys 80 fins a l’actualitat.
La primera gran transformació que es fa al Centre Cultural Sant Joan és l’obra d’ampliació de l’espai edificat, amb les sales a la part superior annexa al teatre, els nous sanitaris i l’enrajolat del pati. També es va modificar l’escenari.
Posteriorment s’han dut a terme la remodelació de la sala i escenari del teatre.
L’any 2000 es va celebrar el cinquantè aniversari de la inauguració.
S’ha de destacar l’extraordinari servei que les instal·lacions del Centre han donat a la ciutat de Viladecans. Sense cap mena de dubte la sala de teatre del Centre Cultural Sant Joan és el local més emblemàtic de la part antiga de la nostra població.
Jaume Lligadas Bassolas
1 comentari:
Encara recordo el terra ple de pipes i les sessions dobles amb el cupó de descompte de Mossen Ramon: sis pessetes i a la sortida a comprar llaminadures a "Cal Magí".
Publica un comentari a l'entrada