diumenge, 31 de juliol del 2011

L’emissió de paper moneda local durant la guerra civil


Davant de l’escassetat de moneda fraccionària en el període de la guerra civil de 1936 a 1939, la majoria d’ajuntaments catalans van emetre el seu propi paper moneda amb l’objectiu de suplir aquesta mancança. Els governs locals s’emparaven en la modificació de la llei municipal catalana del dia 9 d’octubre de 1936, la qual els donava capacitat organitzativa autònoma en diversos àmbits de la vida local, entre ells l’econòmic i administratiu. No és que tinguessin capacitat per emetre moneda legal, sinó que el que feien era garantir un dipòsit en bitllets oficials que posteriorment era convertit en paper moneda local fraccionari.
Tot això ve explicat en el llibre d’Antoni Turró i Martínez titulat Les emissions monetàries oficials de la guerra civil (1936-1939). Antoni Turró també explica que a Viladecans es va acordar en la sessió del Consell Municipal del dia 14 de maig de 1937 emetre un total de trenta-set mil cinc-centes pessetes en bitllets d’una pesseta, cinquanta cèntims i vint-i-cinc cèntims.
Aquests bitllets vindrien a mesurar d’alçada com els actuals de vint, deu i cinc euros però una mica més curts de llargada. A la part esquerra de l’anvers hi trobem  una imatge de la Torre Modolell amb la torreta del rellotge aleshores recentment construïda a partir de la maquinària i les campanes provinents del campanar de l’església que havia estat incendiada a finals de juliol de 1936. Al mateix anvers també s’hi veu una imatge de la Torre del Baró així com les signatures de l’alcalde Llorenç Puig, del conseller (regidor) de finances Mariano Sanjuán i del secretari Jaume Pugès. Al revers hi veiem una representació de l’activitat econòmica principal del Viladecans d’aquells temps que era l’agricultura, amb la imatge d’un pagès llaurant la terra amb un parell de cavalls. En els extrems superiors hi trobem el segell del consell municipal, en una banda imprès i a l’altra en relleu.
La posada en circulació d’aquest paper moneda no es va fer efectiva fins el mes de novembre de 1937, sis mesos després de ser aprovat pel consell municipal, i va durar fins que un decret de principi de l’any 1938 del govern central presidit per Manuel Azaña va posar fi a la circulació d’aquests bitllets locals. És a dir, que entre una cosa i l’altra, van ser pocs els mesos que es van mantenir en circulació.
Jaume Lligadas Vendrell