dijous, 17 de novembre del 2011

La màgia del circ Raluy


Fotografia de Jordi Pinyol


Fotografia de Jorge Lizana
Del passat 20 al 23 d’octubre va recalar a Viladecans el Circ Raluy, procedent de Cambrils i de camí cap a Girona, fidel a la seva cita anual amb les fires de Sant Narcís. No és un circ qualsevol, més aviat és únic en la seva espècie i té una sèrie de particularitats que el fan entranyable i interessant alhora, ja sigui amb mainada o sense. Amb més de 40 anys d’història i un marcat caràcter familiar, un dels seus trets més característics és l’aire antic que respira cadascun dels seus racons, a l’estil més clàssic. I sense rastre d’animals.
Més de 20 caravanes configuren el seu museu ambulant integrat per vehicles d’època elegantment decorats amb motius circenses. Veritablement en aquest cas l’espectacle és a dins i a fora de la carpa principal. Les últimes adquisicions: un camió de l’exèrcit alemany de 1951 i un altre que havia estat propietat de l’exèrcit anglès. El primer el convertiran en biblioteca. Altres són utilitzats com a cafeteria, lavabos o, fins i tot, com a estança d’hotel pensada per a aquells que vulguin apropar-se a la vida de circ durant alguns dies. 
El xou frega les dues hores amb pausa al mig i una quinzena de números de tècniques ben diferents: llit elàstic, trapezi, pallassos, bàscula, equilibri, bombolles de sabó... El comandant de la nau és Carles Raluy, director i presentador des de fa més de 20 anys. L’origen de tot plegat l’hem de buscar en el seu pare, Lluís Raluy: nascut a Carcassona el 1911, però criat a Sant Adrià de Besós, va esdevenir un reconegut artista de circ (home bala, entre altres) entre els anys 30 i 60. Va ser ell qui va començar a comprar i col·leccionar carros de circ antics, ignorant que serien l’embrió de l’actual Circ Raluy, a la carretera des dels anys 70. 
El 1996 va obtenir el Premio Nacional del Circo que atorga el Ministeri de Cultura i el 2006 la Creu de Sant Jordi de la Generalitat. Fins ara tenia la seu operativa a les Terres de l’Ebre, però recentment hem llegit –al diari Ara– que es traslladarà al Baix Empordà, on els seus promotors preveuen obrir una escola de circ i un museu dedicat a aquest art. En concret, al municipi de Vulpellac. 
Mentrestant, per als interessats que no varen ser a temps de gaudir-ne a Viladecans, sàpiguen que per Nadal seran un any més al Moll de la Fusta de Barcelona. També poden veure un reportatge a www.viladecanstv.tv o consultar més informació al seu web www.raluy.com I com a regal de comiat, les dues instantànies que acompanyen aquest escrit i que hem baixat del portal de fotografies a Internet Flickr. 
Josep Ginjaume