El Voluntariat per la Llengua és un programa que va néixer fa 10 anys impulsat per la Direcció General de Política Lingüística i gestionat pel Consorci per a la Normalització Lingüística. Aquesta iniciativa va nàixer per millorar l’aprenentatge dels alumnes adults dels cursos de català, però es va obrir ràpidament a tothom que volgués practicar el català. La situació és que de manera espontània i natural és pràcticament impossible trobar algú que parli en català amb gent que no el parla, però que l’entenen. Així, aprendre’l per la pràctica natural diària, cosa que és imprescindible per parlar una llengua, esdevé gairebé un impossible.
Aquest programa crea parelles lingüístiques perquè persones que parlen el català una mica, però que no l’han pogut practicar mai i els fa vergonya parlar-lo, puguin conversar tranquil·lament en una situació real i distesa. Aquesta pràctica d’1 hora a la setmana, a l’hora que els va bé, durant 10 setmanes, amb una persona que parla català, permet guanyar seguretat per llençar-se a parlar-lo amb qualsevol persona. El programa ha estat premiat per la Unió Europea i fins ara s’han creat 81.600 parelles a tot Catalunya.
L’experiència dels qui hi han participat és tan positiva i gratificant que moltes d’aquestes persones mantenen una relació d’amistat, més enllà de l’objectiu pel qual es van conèixer. És sorprenent que molta gent que no s’ha atrevit a parlar mai en català, perquè es pensa que no en sap prou, descobreix que ho pot fer i a més ho fa bé.
Sabem que hi ha molta gent que és nascuda aquí i ha estudiat el català a l’escola o hi viu des de fa molts anys, i que a causa d’aquesta situació no han pogut posar en pràctica el seu català, o l’han sentit tan poc que ni l’han après. Aquesta és una oportunitat i, per això, el Servei Local de Català (SLC) de Viladecans ha establert acords amb diverses entitats (Òmnium Cultural Baix Llobregat, AMPA Germans Amat i Targa, AMPA Àngela Roca, AMPA Doctor Trueta, AMPA Sant Gabriel, Centre de Formació d’Adults Edelia Hernández) per augmentar la difusió del Voluntariat per la Llengua i arribar a tothom que ho necessiti i vulgui participar-hi. A més, el SLC té en vigor 21 acords amb establiments comercials del municipi perquè els aprenents puguin practicar el català en aquests espais en una situació quotidiana i en un context real.
Per inscriure’s al Voluntariat per la Llengua com a aprenent o com a voluntari, només cal emplenar una fitxa i a partir dels horaris, gustos i preferències indicats, el Servei de Català els buscarà una persona que s’hi ajusti i els posarà en contacte.
A l’aprenent li servirà per guanyar una llengua amb facilitat, amb tot el que representa de noves possibilitats i de satisfacció personal, i al voluntari li serveix per prendre consciència i reflexionar sobre el costum de parlar en castellà, que dificulta enormement que tothom pugui aprendre i parlar el català. Transmetre el català com es fa en qualsevol altra societat és també donar-li una oportunitat a la llengua.
Us animem a sumar-vos-hi o bé com a voluntaris o bé com a aprenents. Podeu fer-ho trucant al Servei Local de Català al 93 659 33 28 o per correu electrònic a l’adreça: acliment@cpnl.com o per Internet a: www. vxl.cat. La vostra participació és fonamental.
Si voleu sentir en directe com viuen aquesta experiència un voluntari i una aprenenta de Viladecans podeu clicar a:
http://www.viladecanstv.tv/2014/07/les-parelles-linguistiques-una-manera-daprendre-catala
Adela Climent
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada