dissabte, 27 de setembre del 2014

Mercat de Pagès a Viladecans

Fotografies: Jaume Muns

Al  mes de juny, es va posar en marxa a Viladecans el Mercat de Pagès. Agricultors de Viladecans, membres de la Cooperativa Agrícola, portem els nostres productes hortícoles a l’espai que hi ha entre la Biblioteca Municipal i la Masia de Can Xic (Plaça de la Sardana), en el marc del Mercat setmanal (Mercadillo).
La Cooperativa Agrícola portava dos anys treballant conjuntament amb l’Ajuntament de Viladecans i amb el Parc Agrari, per encabir aquesta iniciativa del sector agrícola del municipi en un espai i temporalitat adequats.
I després d’unes setmanes en marxa, fem una breu reflexió del que significa aquesta iniciativa per al sector agrícola municipal.
Actualment l’agricultor lluita contra corrent, en una societat gestionada per l’especulació. La situació de l’agricultor conscient, membre social i cultural (transmissor del coneixement tradicional i acompanyant en el creixement de les plantes que ingerim i ens alimenten), es troba a molta distància del col·lectiu social per a qui, dia rere dia, treballa.
El valor del seu treball
L’agricultor no pot estar condicionat a la valoració del seu treball per un comerç especulatiu, que prima els beneficis, deixant en un segon lloc la feina diària, que està desvaloritzada.
La situació és insostenible i posa en greu perill la continuïtat de moltes empreses agrícoles del nostre territori, com també del gran coneixement cultural que fa possible unes de les bases fonamentals de l’ésser humà.
L’agricultor necessita valorar els seus productes de manera justa. Cobrint costos i assegurant la seva sostenibilitat econòmica.
Només d’aquesta manera, assegurarem una agricultura conscient i sostenible en el temps, i el manteniment del tan important coneixement cultural que l’agricultor aporta a diari amb la seva feina.
Tots hi guanyem
La justa valoració i un consum de proximitat enriqueix l’economia local i proporciona un producte fresc, del camp a la taula. Un col·lectiu social conscient crea vincles al territori i una consciència comuna que desenvolupa el nostre ser comú.
En aquest sentit, valorem positivament la iniciativa municipal i comarcal de recuperar al nostre territori els mercats de verdures, on a més, l’agricultor local és tractat en primera persona, creant noves expectatives de futur a les nostres iniciatives agrícoles.
I com no, trobem molt interessant l’oportunitat que la xarxa de mercats de pagès pugui oferir als nostres conciutadans productes fruiters i hortícoles d’agricultors locals i comarcals. La dinamització d’aquesta iniciativa no es posa en dubte i és valorada molt positivament.
La resposta ciutadana ha estat del tot gratificant
La qualitat d’uns fruits tan frescos i amb un valor no subjecte a l’especulació comercial sorprenia a les primeres persones, que descobriren un oasi de fruits hortícoles i fruiters a la Plaça de la Sardana. 
Al llarg de les primeres setmanes de funcionament, gràcies a la difusió de cartells ha corregut la veu i l’afluència de ciutadans ha augmentat. Satisfà la bona acceptació que produeix la convivència entre l’agricultor i consumidor final, que comparteixen molt més que els seus fruits.
Sens dubte, el llegat cultural de l’agricultor, la seva connexió amb la natura i la nutrició de les persones amb fruits del seu propi territori és una bona mixtura.
Cal dir que l’agricultor i la gent coincidim en una reclamació comuna i lògica. La Cooperativa en tot moment ha volgut arribar a tota la ciutadania, comprenent que vivim en un municipi on les vides laborals ens impedeixen assistir el dimecres al mercat setmanal.
 La proposta inicial i coincident és que també es pogués fer mercat de pagès el dissabte i així donar opció a una bona part de la gent del nostre municipi als productes de la comarca, així com la possible  afluència de ciutadans d’altres municipis molt propers que puguin, a més, dinamitzar el nostre teixit comercial. Esperem que en un futur aquesta proposta es pugui fer realitat.
Mentrestant, amb  la nova iniciativa al mercat setmanal dels dimecres, els agricultors que hi participem coincidim en sentir més harmonia en la nostra feina al complir un cicle natural.
Sergi Camí i Gorriz