dimecres, 15 de gener del 2025

El Mamut de Viladecans, de nou Premi Best 2024

 


El 23 de novembre al CITILAB de Cornellà va tenir lloc la gala del Festivitas Bestiarum, una gran celebració que cada any reconeix les millors iniciatives entorn del Bestiari Festiu i Popular i la Cultura Popular. Aquests premis, són organitzats per l’Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, una federació amb més de 300 entitats i més de 780 bèsties festives d’arreu del territori. El Bestiari Festiu i Popular és el conjunt de figures que representen animals reals o fantàstics i que formen part de festes tradicionals o noves festes de caràcter popular.

En la gala del Festivitas Bestiarum 2024 aquest any hi ha hagut dues parts diferenciades.

La primera amb quatre categories destinades a reconèixer associacions, personatges, mitjans de comunicació i iniciatives empresarials que tenen a veure amb la difusió i col·laboració amb el bestiari popular i la cultura popular.

Una segona part, destinada a reconèixer el treball i iniciatives fetes per les entitats que formen part de l’Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya durant l’any 2024.

El jurat dels premis BEST en aquesta segona part va valorar, dels dotze projectes presentats per diferents Entitats, la seva singularitat, qualitat i solidesa, la seva trajectòria en cas de celebracions anuals, la incidència envers la societat, la capacitat per aportar idees originals i innovadores, la incorporació d’iniciatives solidàries, així com l’aportació d’elements que fomentin la conservació, pervivència o recuperació de tradicions.

Un dels tres guardons de la Gala ha estat segons el Jurat a “la iniciativa de preservar l’activitat del nostre bestiari festiu en temps de sequera, creant noves activitats que pretenen barrejar bestiari festiu, música i danses, el Jurat ha decidit atorgar el 3r. Premi BEST a la iniciativa duta a terme per la Coordinadora d’Entitats del Mamut de Viladecans per la seva FESTA DE LA DANSA DE LA PLUJA”.

Una proposta singular que arran de les restriccions provocades per la greu sequera que està travessant Catalunya i amb l’objectiu de preservar l’activitat del bestiari festiu en l’entorn de la Festa Major, van decidir fer una nova activitat que va substituir la tradicional “MAMULLADA”. Aquesta és una festa que pretén substituir la festa amb aigua en els períodes de restriccions per sequera. És una festa en la qual participa el bestiari festiu, la música i danses.

Un esdeveniment en el qual en aquesta primera edició hi han participat sis bèsties festives aquàtiques (Godrac, La Cuca i la Hipodragona de Terrassa, El Bojum de Rubí, la Mamuteta i el Mamut de Viladecans) acompanyats pels Grallers de Viladecans, la banda de percussió Sonaquetomba i els músics del drac de Terrassa.

L’activitat constava d’una Cercavila, un acte on es va ballar acompanyats pels ciutadans una dansa africana que va invocar la pluja, una desfilada de lluïment del bestiari festiu i va acabar amb un concert amb dos grups de música local (La Sabandija i La Noche Quilombera).

Davant del poc ressò que té el conjunt de la Cultura Popular en mitjans de comunicació, amb aquest Premi el Mamut de Viladecans es mostra molt satisfet per ser reconegut per impulsar activitats innovadores, en xarxa i que preservin un element tan fonamental com la Cultura Popular.

Miguel de la Rubia