dimecres, 15 de gener del 2025

Nova tertúlia de català a la Biblioteca

 

Les persones que vulguin millorar el seu català oral es poden inscriure al Grup de Tertúlia en Català que començarà el pròxim 21 de gener a la Biblioteca de Viladecans. Aquesta activitat, inclosa en el programa Voluntariat per la Llengua, es desenvoluparà fins al 25 de març i té com a objectiu practicar el català a través de la conversa en un ambient relaxat i distret.

La tertúlia es farà a la Sala d’Actes de la Biblioteca tots els dimarts d’11 a 12 hores del matí i comptarà amb la presència d’un voluntari o voluntària d’aquest programa que dinamitzarà la sessió i ajudarà els assistents a practicar el català suggerint diferents temes o qüestions així com a guanyar seguretat a l’hora de parlar i millorar la correcció i la pronunciació.

El grup està adreçat a persones amb un nivell intermedi de català, és a dir, que hagin superat els nivells A1, A2 i B1 i que tinguin interès a aprendre i millorar el seu català. Per poder participar cal inscriure-s’hi a la Biblioteca, bé de manera presencial, per telèfon (937 077 294) o mitjançant correu electrònic a b.viladecans@diba.cat.

Aquestes tertúlies en català són el resultat de l’àmplia col·laboració entre el Servei Local de Català (SLC) de Viladecans, del Consorci per a la Normalització Lingüística Eramprunyà, i la Biblioteca que, des del passat mes de maig, està adherida al programa Voluntariat per la Llengua i contribueix així al foment de l’ús de l’idioma i facilita que els aprenents del programa siguin atesos i s’expressin en català, malgrat les dificultats inicials.

Dins d’aquesta col·laboració, també es fan visites guiades a la Biblioteca per als participants en els diferents grups del Servei Local de Català de Viladecans, els quals acompanyats pel professorat coneixen els serveis bibliotecaris que els poden ajudar a aprendre la llengua. Així es fa especial incidència en el fons d’idiomes que compta amb un ampli ventall de llibres de gramàtica i aprenentatge del català per tots els nivells i també llibres de lectura progressiva que serveixen per iniciar-se en la lectura d’un idioma nou. L’espai dedicat als llibres de Lectura Fàcil, situats al fons de la Sala d’Adults, estan també indicats per apropar-se a una llengua nova i són recomanats a l’alumnat que participen en les visites.

Una altra de les iniciatives que es fa des de la Biblioteca en col·laboració amb el Servei Local de Català de Viladecans és el préstec de llibres de lectura que el professorat fa servir a les seves classes o com a activitat paral·lela i de complement per aprofundir en l’aprenentatge de l’idioma.


Aquí baix

Laia Viñas

Barcelona: L’Altra Editorial, 2024

Amb una prosa deixada anar, natural i molt viva, Laia Viñas fotografia i homenatja en aquesta novel·la adrenalínica tota una generació, la que va esprémer la joventut a ritme de tecno a la mítica Ruta Destroy. Aquí baix ens parla de llaços d’amistat, d’incerteses i inseguretats, i del pes i les responsabilitats de la vida adulta. En la seva nova obra, Viñas aconsegueix transportar-nos als pàrquings de sorra de les discoteques valencianes, l’avantsala de les nits infinites, on situem a la protagonista i als seus amics. El grup està format per sis col·legues que espremen la joventut a ritme de tecno i sobreviuen al procés de canvi cap a la vida adulta. Tots ells formen el grup dels veterans que ja saben com funciona aquest joc; no entrar massa aviat ni sortir en l’última cançó, les pastilles ben guardades al pantaló i la tornada a casa ha de ser assossegada, semblant a una processó. El ritual és sempre el mateix, i cada cap de setmana els sis l’executen tan a la perfecció que sembla de pel·lícula. Però encara han d’aprendre que no s’és jove eternament, que estar a la vora dels llimbs, entre el cel i l’infern, té un preu molt alt a pagar.


¿Qué es lo queer? 10 preguntas y respuestas

Vicent Lozano Gil

Barcelona: Egales Editorial, 2024

Com es defineix el terme? Qui va aplanar la resignificació del concepte? Quines implicacions té en l’actualitat? Quins horitzons ofereix? Aquestes són algunes de les preguntes a les quals aquest text s’enfronta, en diàleg amb una genealogia activista, política i filosòfica que situa a allò normal com el gran mite. En plena onada reaccionària contra el feminisme, el moviment LGTBI+ i la cultura de la cancel·lació parlar de queer com a dissidència radical a la norma de sexe-gènere continua sent fonamental. En aquesta obra es formulen deu preguntes i les seves corresponents respostes. Són qüestions a partir de les quals poder explicar, de manera directa i didàctica, per què estem parlant d’aquest terme.

 

Vint preguntes

Mac Barnett

Barcelona: Libros del Zorro Rojo, 2024

En aquest llibre hi ha vint preguntes. Algunes suposen reptes numèrics que promouen l’aprenentatge, i altres donen lloc a un joc d’identificació de formes i animals diversos. N’hi ha que fan riure, i també que posen a prova els nostres preconceptes, allò que suposem sense parar-nos a observar i a pensar. El més important, però, es que es tracta de preguntes obertes: no hi ha respostes correctes ni incorrectes. La proposta de Barnett recull, doncs, dilemes e incògnites ideades perquè, a través de la creativitat, els primers lectors figurin mons imaginaris mentre es diverteixen. Si podem concloure alguna cosa d’aquesta lectura és que les millors preguntes condueixen a grans històries. Vint preguntes cobra vida gràcies a les il·lustracions de Christian Robinson, medalla Caldecott. Vet aquí una invitació, repleta d’encant, a participar, especular i pensar de manera crítica.

Biblioteca de Viladecans