dilluns, 14 de juny del 2010

Hamlet


Interpretar Shakespeare és una decisió valenta, triar Hamlet que en el moment de la seva estrena ja va trencar els antics esquemes imposats per la poètica d’Aristòtil, tot un repte.
A Viladecans, a la sala petita de l’Àtrium, durant dues hores hem pogut gaudir de l’obra interpretada pels alumnes i professors de l’IES Torre Roja. Ells ens han seduït amb aquests personatges tan singulars, dirigits per Montse Tomeu.
Hem assistit a una interpretació fabulosa d’una melangia i bogeria fingida o real per part de tot l’elenc, petits, grans, professors i alumnes han desgranat aquest antic dilema del ser o no ser.
Durant dues hores hi ha hagut de tot: comèdia, tragèdia, venjances personals, afany de poder, cada escena glossada amb senzillesa, pulcritud, naturalitat i frescor que no deixava indiferent ningú.
El poder gaudir d’una tarda de teatre a la nostra vila promogut pels nostres alumnes no sovinteja massa, prendre com a exemple el model de l’IES Torre Roja sacrificant temps lliure per dedicar-lo al teatre hauria de tenir ressò.
De les actuacions, crec que tothom ha donat el millor que portava dins. Destacar l’intèrpret de Hamlet, un gran actor en potència, amb un perfecte domini del llenguatge, anava entonant amb dolor i una ira incontenible, transitant enmig de la traïció, l’incest i la corrupció moral. També el personatge de Laertes interpretat per una noia vocalitzant el text amb la dificultat afegida de fer-ho en una llengua nova per a ella és meritori.
La frescor i modernitat d’aquest Hamlet hauria de servir per acostar els alumnes a la literatura i de retruc al teatre, posant una llavor que pot germinar més tard fent florir actors, lectors, és a dir, persones interessades amb la cultura.
Em resta agrair-vos a tots els que ho heu fet possible. L’obra m’ha transportat a un altre món d’entrada llunyà però en realitat moltes de les situacions interpretades són ben properes, el teatre dins el teatre.
Endavant, i a pensar en la propera.
Montse Pastor i Pujadó