diumenge, 27 de maig del 2012

Solidança, a la deixalleria de Viladecans


Ara farà un any que l’empresa d’inserció “Solidança Treball” gestiona la Deixalleria de Viladecans. Per això pot ser d’interès saber què fa aquesta empresa i quina orientació té. I quins són els seus objectius principals. De fet Solidança Treball, que ha firmat un conveni amb l’Ajuntament, està a dins d’una entitat que li dóna suport: l’Associació Solidança, creada a Sant Joan Despí el juny del 1997, ara fa exactament 15 anys.
Als anys vuitanta i noranta es van anar creant diverses entitats d’economia social, per tal de donar resposta a la greu crisi industrial que va patir el Baix Llobregat. Una resposta petita, és clar, però que va donar impuls a moltes iniciatives que s’han consolidat i que han pogut formar una bona xarxa –per exemple, “Roba Amiga”–, tot especialitzant-se en el camp de la recuperació.
Aquest és el cas de Solidança. Situada l’entitat a l’antiga Fàbrica del Cartró de Sant Joan Despí, ha aconseguit fer una bona gestió de més de mil tones de roba a l’any i entrar en el camp de la gestió de deixalleries. Al mateix recinte de Sant Joan Despí hi tenim una àmplia botiga on es poden trobar mobles, llibres, electrodomèstics, antigalles... i molta roba ben classificada i a punt de fer servir. Entre recollides de material, triatge, taller de reparació de contenidors “Roba Amiga”, reparació d’electrodomèstics i les mateixes deixalleries ja podem comptar amb més de cinquanta treballadors.
La inserció sociolaboral és l’eix important del nostre projecte. Volem que les energies principals vagin encaminades a fer possible la incorporació al mercat laboral d’algunes persones que, per motius diversos, n’han quedat al marge. Per això comptem amb personal especialitzat en tasques d’inserció i formació, a través de les mateixes activitats: tria de la roba, planxisteria, venda i comercialització... Alguns joves que vénen de Centres Especials de Formació han trobat en alguns d’aquests tallers una bona sortida formativa i professional.
Però a més, hem fet un treball considerable per a mantenir i conservar el recinte patrimonial de Can Cartró, per tal que en els propers anys, pugui esdevenir un espai cultural com a mostra d’una indústria que, a través d’un ramal del Canal de la Infanta i el Salt de l’Erasme, va donar feina a treballadors que feien tres torns, i color a les indianes que també s’hi havien fabricat.
Avui dóna feina a un col·lectiu ben nombrós i té empenta per obrir-se a nous reptes.
El dia 20 de maig farem la quinzena jornada de Portes Obertes. Hi esteu tots convidats.
Josep Maria Fisa