Secundí Roca en una imatge de juny de 2010 | . Fotografia de Diestro&Álvarez | AMVA, Fons Ajuntament de Viladecans |
Dia de mercat a la plaça de la Vila a primers de la dècada de 1960. | Fotografia de Secundí Roca Roca | AMVA, Fons Secundí Roca Roca |
Permetrà el lector que, aquest cop, la secció de “Recerca històrica” no sigui ben bé de recerca, sinó de record d’una persona que amb el seu treball, dins del món de la fotografia, ens ha ajudat, de manera inestimable, a recuperar la nostra memòria gràfica: en Secundí Roca.
En poc més d’un any, efectivament, Viladecans ha perdut dues grans personalitats: al novembre de l’any passat, ens va deixar l’historiador Josep Eixarch (Forcall, 1915 - Tortosa, 2011) i ara, a finals d’octubre, ens ha deixat en Secundí Roca Roca (Viladecans, 1927 - 2012), fotògraf. I dic fotògraf, perquè a banda de la seva professió i altres dedicacions com a regidor municipal o jutge de pau i de districte, tots coneixíem en Secundí per la seva faceta d’artista de la fotografia.
Dins del món de la fotografia amateur, l’amic Secundí ho ha estat, pràcticament, tot. Reconegut com a Artista, Mestre i Excel·lència, per la Federació Catalana de Fotografia, per la Confederació Espanyola de Fotografia i per la Federació Internacional d’Art Fotogràfic, a banda de diversos reconeixements, i en diversos anys, a la seva trajectòria fotogràfica per part de la mateixa Federació Catalana i la Confederació Espanyola de Fotografia.
En Secundí ha estat més de cinquanta anys, amb la seva càmera, retratant paisatges i paisanatges de Viladecans, però també de molts pobles i llocs de Catalunya, així com de la resta d’Espanya. Tot va començar, de manera continuada, l’any 1961, quan juntament amb altres amics del poble formen l’Agrupació Fotogràfica de Viladecans, una entitat que volia afavorir i divulgar el coneixement de la fotografia dins de la nostra ciutat, i així ha estat al llarg dels darrers cinquanta anys. L’Agrupació, l’any 2011, va celebrar el seus primers cinquanta anys i en Secundí la va presidir durant vint-i-cinc anys, compaginant aquesta dedicació amb d’altres dins del món de la fotografia: membre de la Junta Directiva de la Federació Catalana i Oficial Enllaç d’Espanya amb la Federació Internacional de Fotografia. D’aquesta manera, durant molts anys, en Secundí Roca ha portat el nom de Viladecans per tot arreu per on ha anat, com a jurat, com a fotògraf, rebent i donant distincions, i com a Enllaç Oficial de la Federació Internacional, a nivell mundial.
Jo vaig conèixer en Secundí a mitjans de la dècada de 1980, feia molt poc que havia començat a treballar a l’Arxiu Municipal de Viladecans. Des de l’Arxiu volien continuar la feina engegada a principis dels anys 1980 pels membres de la Comissió de l’Arxiu Gràfic, de recuperar fotografies antigues de Viladecans. Volien recuperar la memòria gràfica de la ciutat i allí estaven els amics i companys de l’Agrupació Fotogràfica. Si Viladecans disposa d’un important arxiu gràfic, és en part, gràcies a la bona labor de recerca i recopilació que els companys de l’Agrupació Fotogràfica van fer, al capdavant dels quals es va posar en Secundí. Aquells eren anys en què no hi havia càmeres digitals ni fotoshops, tot era manual, la càmera i el laboratori. Per treure bones fotografies, a banda de l’enfoc, t’havies de passar hores de laboratori i revelat i els amics i companys de l’Agrupació dirigits per en Secundí, s’hi van posar. Fruit d’aquella primera col·laboració van ser les exposicions de fotografies antigues de la ciutat, que van seguir denominant-se Viladecans Antic. Se’n van fer quatre edicions, les dues primeres a càrrec de la Comissió de l’Arxiu Gràfic i les dues següents des de l’Arxiu Municipal, en franca i estreta col·laboració amb l’Agrupació Fotogràfica. Van ser uns anys de molta relació entre l’Arxiu i l’Agrupació, amb en Secundí Roca fent de pont. Col·laboració institucional en la recerca i recopilació de fotografies antigues de la ciutat, en la recerca d’imatges per a publicacions municipals, en la realització de reportatges fotogràfics sobre la ciutat, però també col·laboració en la història més recent, com en el llibre que retrata els vint anys de transformació de la ciutat (1979-1999) o en el treball de camp, que juntament amb en Manel Sunyer, l’Isidre Solina i d’altres amics del poble, van realitzar sobre la toponímia de la ciutat, on en Secundí, càmera en mà, anava fotografiant diversos indrets del nostre territori.
Gràcies a l’esforç, la voluntat i l’empenta d’en Secundí, la ciutat va viure, l’any 1997, la Festa de la Fotografia, diada anual de fotografia que agrupa centenars de fotògrafs vinguts d’arreu de Catalunya i després al desembre de 2003, Viladecans va ser seu de l’assemblea anual de la Confederació Espanyola de Fotografia, que aplegà membres de les diverses federacions fotogràfiques d’arreu de l’Estat. El nom de la ciutat, en aquells anys, va ser molt conegut dins del món de la fotografia amateur catalana, però també espanyola. Aquesta projecció de la nostra ciutat dins del món de la fotografia, l’hi devem, en part, a l’amic Secundí Roca, al seu dinamisme i al seu treball incansable.
Amic Secundí, fa més de vint-i-cinc anys que ens coneixem, t’agraeixo sincerament la teva col·laboració, dedicació i, sobretot, la teva franca amistat. Hem recorregut un llarg camí junts, impulsant el món de la fotografia local, treballant colze amb colze, ara aquest camí l’hauren de seguir fent sense tu, però amb l’exemple de voluntat, dedicació i bona fe que sempre hi posaves en les teves accions. Molt possiblement, allà on sigui, estaràs enfeinat: càmera en mà, retrant-nos a tots!
Manuel Luengo Carrasco
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada