dijous, 15 de juny del 2023

Barri de Sales, 100 anys


El 25 d’abril de 1923, el propietari Josep Feliu Gusiñé, natural de Barcelona, presentà una instància a l’Ajuntament de Viladecans demanant permís per a procedir a la urbanització d’una finca situada al sud de la Carretera de Barcelona tot just davant de la Riera de Sant Climent o del Mas Font. La finca era anomenada llavors indistintament “Viala”, “Parellada del Bisbe” o “Vinya de la Torre”, tot i que el nom més comú, fins i tot un cop imposats els noms actuals als carrers, fou “Vinya del Baró”.

El projecte inicial d’urbanització abastava des de l’actual Passeig de la Marina fins a la Carretera del Prat i des de la Carretera de Barcelona fins a l’actual avinguda del Segle XXI. El 3 de maig de 1923 el Ple municipal acordà passar la sol·licitud a informe de l’arquitecte municipal i el 9 d’agost d’aquell any l’Ajuntament aprovava la urbanització després del pertinent període d’exposició pública. A l’Arxiu Municipal consta el permís de la primera llicència de construcció d’un habitatge a la zona. Va ser el 1924, concretament quatre cases de planta baixa a la cantonada dels carrers de Jaume Balmes amb l’actual carrer de Catalunya. A partir d’aleshores, el barri va començar a poblar-se d’un primer veïnatge procedent, majoritàriament, de famílies de la comarca del Matarranya –a la província de Terol– i de les províncies de Castelló, Alacant i Almeria.

L’any següent, el 1924, el mateix promotor presentà un nou projecte d’urbanització que ampliava el de 1923 cap a l’est. Aquest nou pla, que ja incorporava la majoria de noms dels carrers que coneixem avui, arribava fins al carrer de Sant Jeroni (aleshores inexistent) i, més al sud, feia arribar els carrers de Joan Fiveller i Jaume I fins més enllà de l’actual carrer d’Antonio Machado. No obstant aquest segon projecte només s’executaria a partir de la dècada dels anys 1950.

De tots els noms dels carrers del barri, només el de Bertran i Musitu –actual carrer de Catalunya– consta de nomenament oficial, essent a més l’únic, juntament amb el del Prat, que no respon a la tipologia de “glòries de la història de Catalunya” como ho són els originaris previstos al projecte: Pau Claris (actual Jaume Balmes), Rafael Casanova, Guifré el Pelós, Joan Fivaller, Jaume I i Pere III.

D’altra banda, Sales és l’únic barri de Viladecans que disposa d’un nom oficial aprovat pel Ple municipal. Aquest nomenament fou molt posterior a la creació del barri ja que duu data de 1952 quan l’Ajuntament acordà “dejar sobre la mesa, para un mejor estudio, una instancia firmada por el Reverendo Cura Párroco y vecino de la barriada situada entre el puente de la Riera de San Clemente y el término de San Baudilio de Llobregat, solicitando [que] se denomine oficialmente a dicha barriada con el nombre de “Barrio de Nuestra Señora de Sales”. No hi ha constància d’un acord posterior que confirmés el nomenament del barri, però el que sembla evident és que amb acord plenari o sense, la proposta quallà i la població i els organismes començaren a parlar del “barri de Sales”.

Xavier Calderé i Bel