dijous, 15 de juny del 2023

L’Espai Daruma, especialitzat en manga, a la Biblioteca de Viladecans

 


El manga serà el protagonista de l`última sessió del Còmic Club de la Biblioteca de Viladecans amb una xerrada introductòria sobre aquest tipus de còmic japonès. L’encarregat d’apropar els conceptes bàsics sobre el manga serà Oriol Estrada, divulgador i membre de l’Espai Daruma de Barcelona. Entre altres temes, Estrada respondrà a qüestions com què té d’especial el manga, per què s’ha convertit en una forma d’entreteniment tan popular arreu del món o per què ha estat un tipus de còmic que s’ha tractat de forma diferenciada.

El manga té una llarga i rica història amb testimonis d’aquesta mena d’art que es remunten als pergamins dels segles XII i XIII, malgrat que s’atribueix el primer manga a l’artista del segle XVIII Hokusai, encara que no es va fer popular fins a inicis de la Segona Guerra Mundial. Es caracteritza per tractar una àmplia varietat de gèneres i arriba a públics diversos. Constitueix una part molt important del mercat editorial del Japó i motiva múltiples adaptacions a diferents formats: sèries d’animació, conegudes com a Anime, o d’imatge real, pel·lícules, videojocs i novel·les.

Aquestes característiques, entre altres, seran analitzades i explicades pel ponent Oriol Estrada que compartirà els seus coneixements i experiència dins del món del còmic i del manga. Estrada és director de documentals com Songokumaía: el Big Bag del manga, membre de  l’Associació de Crítics i Divulgadors del Còmic (ACDCómic) i col·laborador del blog Zona Negativa, la revista Z o la web de cinema Especialista Mike. A més, és coordinador de continguts del Manga Barcelona. Estrada és també un dels impulsors del projecte Espai Daruma, un centre ubicat a Barcelona que és punt de trobada pels amants del Japó i del japonès. L’Espai Daruma va néixer l’any 2015 com a iniciativa d’un grup de traductors, professors i comunicadors units pel Japó i s’ha convertit en una comunitat d’intercanvi lingüístic, cultural, lúdic i formatiu dels aficionats i curiosos de la cultura japonesa a Barcelona. Es pot trobar més informació sobre aquest espai a la seva pàgina web https://espaidaruma.com/ca/.

Aquesta xerrada introductòria sobre el manga, que estarà oberta a majors 16 anys, s’inclou dins de les propostes que el Còmic Club ofereix de manera habitual amb l’objectiu d’acostar el còmic als usuaris i usuàries de la biblioteca. Entre altres accions, el Còmic Club visita anualment el Saló del Còmic Barcelona i el Manga Barcelona, fa presentació de llibres, trobades amb autors com Pep Brocal o el director de cinema Javier Ruiz Caldera i també ha visitat el Museu del Còmic i la Il·lustració de Sant Cugat. En aquest moment, hi ha places disponibles per aquelles persones que vulguin participar en les trobades del club. Els participants del Còmic Club comenten mensualment una lectura i analitzen els aspectes més destacats com les il·lustracions, el color, la llum, els personatges, els components narratius així com el format i la composició entre altres valoracions destacades sobre l’obra.

L’activitat està prevista pel pròxim dimecres dia 19 de juliol de 18.30 a 20 hores a l’Institut Josep Mestres i Busquets, ubicació temporal de la biblioteca. Les persones interessades s’han d’inscriure per poder participar i gaudir d’una proposta que servirà per conèixer millor aquest tipus de còmics.

 

Un lugar para Mungo    Douglas Stuart

Barcelona: Random house, 2023

Als seus quinze anys, Mungo, un adolescent amb una sensibilitat diferent de la resta dels nois del veïnat, viu en un barri obrer del Glasgow de l’era post-Thatcher, en el si d’una família protestant: sense pare, amb una mare alcohòlica i un germà que representa tot el que ell odia. En un ambient masculinitzat, envoltat d’atur i baralles de carrer, només compta amb el suport i la cura de la seva germana, Jodie. Després d’un altercat familiar, la seva mare decideix enviar Mungo de pesca amb dos desconeguts d’Alcohòlics Anònims perquè facin d’ell un home de profit. De camí a un llac de l’oest d’Escòcia amb aquests estranys les bromes de borratxos dels quals amaguen un passat tèrbol, Mungo només pensa a tornar al costat del seu amic James, l’únic lloc on ha descobert que pot ser ell mateix. Douglas Stuart ens acosta, amb una prosa lírica i vívida, al perillós primer amor entre dos adolescents en aquesta lúcida i commovedora història sobre el sentit de la masculinitat i del deure envers la família, les violències a les quals s’enfronten les identitats queer i els riscos de voler massa a algú.

El valor de la atención:
por qué nos la robaron y cómo recuperarla

Johann Hari

Barcelona: Península, 2022

Segons alguns dels últims estudis publicats, els adolescents només són capaços de concentrar-se en una tasca durant seixanta-cinc segons, mentre que els adults poden aguantar tres minuts. Com molts de nosaltres, Johann Hari és conscient del perill que suposa l’omnipresència de les pantalles, així com d’aquesta imperiosa necessitat que ens assalta de passar constantment d’un dispositiu a un altre sense aixecar la vista. Avui dia, aconseguir l’estat de concentració necessari per a afrontar tasques intel·lectualment complexes i exigents és gairebé una quimera. Hari va decidir entrevistar els principals experts en concentració humana per a identificar les causes d’aquesta crisi.  Un demolidor assaig que indaga en una de les grans epidèmies del moment i en les seves possibles solucions.

La casa del ratolí   Jonathan Stutzman

Barcelona: Ediciones Ekaré, 2023

En Llorenç és un ratolí que, vagi on vagi, porta una caseta a l’esquena. Allà, tots hi són benvinguts: una granota cansada, una família d’eriçons, un gat afamat. Fins i tot alguns animals d’aspecte temible. I és que la caseta del ratolí és més gran del que sembla. En aquest llibre, els talents de Stutzman i Arsenault s’uneixen per narrar una història encantadora sobre la veritable generositat.