dijous, 15 de juny del 2023

Pagès, un ofici, una vida

Després de dècades dedicades a la terra, en un moment de reflexió pròxim a la jubilació, vull compartir la importància dels valors adquirits durant els meus anys de pagès. L’ofici agrari, carregat de coneixement ancestral i lligat a la natura, és fonamental per a un futur sostenible.

Aquesta feina m’ha demostrat que és un ofici ric en coneixements, des dels cicles de conreu fins als mètodes de preservació del sòl i com tractem les plagues, el coneixement és la clau per l’èxit. És important fomentar l’aprenentatge constant i donar suport a la formació agrària per a les pròximes generacions. La passió per aprendre i adaptar-se als canvis és essencial per garantir el futur d’aquest ofici.

El relleu generacional és vital per a la continuïtat de l’agricultura, hem de fomentar i inspirar els joves a abraçar aquesta feina, compartint els valors que l’acompanyen. Transmetre la passió, la saviesa i l’amor per la terra és fonamental per garantir  que l’agricultura segueixi sent una font d’esperança per a la biodiversitat del planeta.

L’agricultura de proximitat i la producció local afavoreix el comerç just, redueix la petjada ecològica i crea un vincle mes fort entre agricultors i consumidors, és vital promoure espais de col·laboració per preservar la sobirania alimentària i garantir aliments sans i frescos. Protegir la capacitat d’una comunitat per decidir què i com produeix els seus aliments és essencial per a la seva autonomia i resiliència. Hem de promoure pràctiques agrícoles sostenibles, diversificar els cultius i valorar la qualitat del aliments, prioritzant sempre el benestar de les persones i el respecte pel medi ambient.

La formació, l’aprenentatge, el coneixement, l’agricultura de proximitat i la sobirania alimentària són pilars fonamentals per un futur sostenible. Cal donar suport als joves pagesos i pageses per assegurar un món mes just, saludable i respectuós amb la natura per un futur agrícola prometedor.

Josep Domènech